AUSTRIJANCI ZADOVOLJNI: Kurc među 28 najvažnijih ličnosti za budućnost
Foto: Rojters

Oni će oblikovati Evropu

AUSTRIJANCI ZADOVOLJNI: Kurc među 28 najvažnijih ličnosti za budućnost

Austrija -

BEČ - Magazin EU Politiko uvrstilo je šefa austrijske diplomatije, najmlađeg ministra spoljnih poslova Evrope, Sebastijana Kurca među 28 osoba koje će oblikovati i potresti, te prodrmati Evropu, prenose danas bečki mediji.

Kurc je dospeo na 12. mesto rang liste, koju predvodi liberalni, muslimanski gradonačelnik Londona Sadik Kan, kog su autori teksta nazvali evropskim Barakom Obamom.

Frauke Petri (Foto: Reuters)
Frauke Petri (Foto: Reuters)

Na drugom mestu rang liste magazina Politiko je nemačka desničarka Frauke Petri, jer predstavlja opasnost po nemačku kancelarku Angeli Merkel, a iza nje je šef Rajanera Majkel O'Liri.

Štto se Kurca tiče, navedena je njegova posebna uloga u zatvaranju balkanske rute za izbeglice, a Politikoprenosi da u Austriji mnogi smatraju da je najbolja opcija za zaustavljanje kancelara iz redova desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO).

Angela Merkel i Viktor Orban nisu na listi (Foto: AP)
Angela Merkel i Viktor Orban nisu na listi (Foto: AP)

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošle godine predvodio rang listu, kao i nemačka kancelarka Merkel više nisu na listi.

Na rang listi se nalaze osobe za koje magazin smatra da će imati pozitivan ili negativan uticaj na razvoj EU, pa se na sedmom mestu nalazi i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, iza kojeg je odmah šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja