AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE: Želimo potpuno da zaustavimo priliv migranata duž Balkana!
Foto: Reuters

Bečka ministarska konferencija

AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE: Želimo potpuno da zaustavimo priliv migranata duž Balkana!

Austrija -
BEČ - Austrija želi ne samo da smanji priliv migranata u Evropu već da ga u potpunosti zaustavi, poručila je danas ministarka unutrašnjih poslove te zemlje Johanna Mikl-Leitner na ministarskoj konferenciji o zajedničkom upravljanju migracijama

Austrijska ministarka je na konferenciji o balkanskoj ruti na kojoj učestvuju ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Slovenije izjavila da se Austrija i dalje zalaže za zajedničko rešenje po pitanju migranata, ali da EU treba kratkoročne “nacionalne mere” dok se priliv ne zaustavi.

“Važno je i neophodno zaustaviti priliv migranata duž Balkana. Potrebne su nam mere koje ćemo moći da sprovedemoi zajedno sa zemljama Balkana”, poručila je Leitner u izjavi za medije.

Braneći potrebe sastanka austrijski ministar spoljnih poslova Sebastian Kurz izjavio je da je Grčka, koja nije pozvana na ministarsku konferenciju, “zaintesovana samo da transportuje izbeglice što je pre moguće u centralnu Evropu”.

Grčka je zvanično uložila diplomatski protest zato što nije pozvana na konferenciju o balkanskoj ruti, koja se danas održava u Beču na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Johanne Mikl-Leitner i šefa austrijske diplomatije Sebastiana Kurza. Grčko ministarstvo spoljnih poslova ovaj korak je nazvao “neprijateljskim”.

Austrija je u petak počela sa primenom dnevne kvote od 80 zahteva za azil, kao i 3.200 izbjeglica kojima se omogućava proputovanje ako navedu da žele da idu u neku drugu državu. Istovremeno su i neke od zemalja na ruti kojom izbeglice putuju ka zemljama zapadne Evrope počele pooštravati propise za njihov prolazak preko svojih teritorija, što je izazvalo domino efekat u zemljama duž te rute.

Grčka je povodom toga optužila Austriju da minira postizanje zajedničkog evropskog rešenja za krizu, navodeći da se ovaj potez posebno odrazio na Grčku gde je ostalo na desetine hiljada migranata i izbeglica, a da svakodnevno u tu zemlju pristiže prosečno 4.000 novih.

(anadolia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track