AUSTRIJSKI KANCELAR ZAPRETIO TURSKOJ Kern: Nema dogovora o migrantima, nema ni para!
Foto: Reuters

oštri tonovi

AUSTRIJSKI KANCELAR ZAPRETIO TURSKOJ Kern: Nema dogovora o migrantima, nema ni para!

Austrija -

BEČ - Austrijski kancelar Kristijan Kern zatražio je od EU doslednu politiku prema turskoj vladi i on je izričit u svom stavu da ako „ nema dogovora o migrantima, nema ni novca.“

Austrijski kancelar Kristiajn Kern je bez svake sumnje pooštrio svoju retoriku prema Turskoj. Prema njegovom mišljenju predstavnici vlasti u Ankari su svojim ponašanjem prešli crvenu liniju , posebno nakon svih dramatičnih događaja koji pogađaju Tursku u poslednje vreme , uključujući i hapšenja opozicionih lidera.

Kern je podvukao da se "ljudska prava u Turskoj gaze nogama", i da se može, na osnovu ovog razvoja, računati sa daljim akcijama turske vlade. Evropa već danima dobija jasne političke signale da bi Turska mogla uskoro osporiti sporazum o izbeglicama koji je skloplila sa EU, a koji predviđa da izbeglice, koje dolaze ilegalno u Grčku, mogu biti vraćene u Tursku.

Zauzvrat, kako podseća "Kronen cajtung" Turska je dobila već dosta novčane pomoći od EU, a dalja finansijska podrška je sada otvorena. Kancelark Kern objašnjava da bi EU trebalo Turskoj još da plati oko 2,5 milijardi evra.

Međutim nijedan građanin EU ne može da razume, kako je dodao, zašto bi Unija isplatila tu podršku ako Turska ne primenjuje sporazum. Kern je istakao da će, ako Turska odluči da prekine primenu sporazuma "slavina novca" biti zatvorena. Preneo je da se direktni razgovori sa rukovodstvom u Ankari odvijaju veoma teško i da je vlada oko predsednika Tajipa Redžepa Erdogana i dalje uvređena što je Kern isključio pristupanje Turske EU.

K. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track