AUSTRIJSKI MINISTAR ODBRANE PORUČIO SRBIJI: Nema ni para ni opreme za zaštitu granica od migranata!
Foto: Kurir.rs

uzdaj se u se i u svoje kljuse

AUSTRIJSKI MINISTAR ODBRANE PORUČIO SRBIJI: Nema ni para ni opreme za zaštitu granica od migranata!

Austrija -

BEČ - Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil trenutno je odbacio zahteve Srbije i Bugarske za podršku u zaštiti granica usled izbegličke krize iz zakonskih razloga.

To na osnovu aktuelne pravne situacije nije moguće, objasnio je on u izjavi agenciji APA povodom posete Beogradu.

Trenutno nije planirano upućivanje austrijskih vojnika u Bugarsku, dok Srbiji nije potrebna podrška u ljudstvu na granici niti je to moguće po Ustavu Srbije, kazao je Doskocil. Srbiji je, kako je ukazao, neophodna finansijska i tehnička pomoć i u tim oblastima zatražila je zvanično podršku Austrije.

On kaže i da stavljanje na raspolaganje tehničke opreme, kao što su uređaji za noćni nadzor, zbog trenutne zakonske situacije nije moguće. Za to bi bilo neophodno promeniti zakone, kao što je planirani "bezbednosni paket" koji austrijska vlada namerava da usvoji.

"Moramo biti u mogućnosti da brže reagujemo", poručio je Doskocil.

Austrijska vlada planira da izmeni zakon o upućivanju, čime bi se olakšalo upućivanje austrijskih vojnika u inostranstvo, čak iako ne postoji međunarodni mandat, i ako se ne radi o humanitarnoj delatnosti. On obrazlaže nedavno donetu odluku o upućivanju 75 vojnika na mađarsko-srpsku granicu Doskocil ističući da se radi o humanitarnom zadatku, jer oni neće delovati operativno.

Istovremeno kaže da planovi za slična upućivanja vojnika trenutno ne postoje. Usvajanje "bezbednosnog paketa" trajaće najmanje do februara ili marta i do tada se Doskocil nada da će doći do zaštite spoljne granice EU uz mešovitu misiju vojske i policije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track