BEČ SE SPREMA ZA PARADU PONOSA: Ispred gradske Većnice otvoreno Prajd selo!
Foto: Reuter, 17.5.2014

Počela nedelja prajda

BEČ SE SPREMA ZA PARADU PONOSA: Ispred gradske Većnice otvoreno Prajd selo!

Austrija -
Vrhunac nedelje Prajda, tokom koje vozila gradskog prevoza nose zastave boje duge, je Parada ponosa u subotu, koja se održava već po 20. put

BEČ - Glavni grad Austrije, Beč, ove nedelje je u znaku predstojeće jubilarne Parade ponosa. Ispred bečke Većnice juče je otvoreno „Prajd selo“, na trgu gde je još pre par nedelja bilo organizovano „Evrovizijsko selo“.

U centru Beča postavljeni su brojni štandovi sa informacijama za i o homoseksualcima, među kojima su i vodiči za gej populaciju. Svakog dana do nedelje biće organizovan različit sadržaj koji ima za cilj zahtev za poštovanje prava homoseksualaca.

Inače ovo je peti put da se organizuje Prajd selo ispred Većnice na kojoj se nalazi zastava boje duge u znak solidarnosti sa LGBT zajednicom u gradu.

Vrhunac nedelje Prajda, tokom koje vozila gradskog prevoza nose zastave boje duge, je Parada ponosa u subotu, koja se održava već po 20. put. Po tradiciji, povorka će se kretati u suprotnom pravcu uobičajenog toka saobraćaja na bečkom Ringu, centralnoj ulici usred grada.

Organizator Prajda Kristijan Hegl kaže da je u protekle dve decenije puno učnjeno, pre svega na pravnom nivou. "„Međutim borbu protiv homofobije u glavama stanovnika još nismo pobedili“", naglasio je Hegl, šef „Homoseksualne inicijative Austrije“ (HOSI).

On je naglasio da je posebno „"Končita efekat“" od prošle godine, nakon što je na Pesmi Evrovizije pobedila Končita Vurst, značajno doprineo promeni stava građana prema homoseksualcima.

To se odrazilo i na učesnike ovogodišnje Parade ponosa, jer su se mnoge firme, za razliku od ranije, prijavile. Parada ponosa ove godine biće održana pod motom „Vidljivi 2015.“, isti naziv koji je nosila i prva parada 1996. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track