BEČKE BOLNICE PREBUKIRANE: Lekari na izmaku snage, pacijenti leže po hodnicima!
Foto: Printscreen Krone.at

katastrofa

BEČKE BOLNICE PREBUKIRANE: Lekari na izmaku snage, pacijenti leže po hodnicima!

Austrija -

BEČ - Trenutno je šest puta više pacijenata nego obično u Bečkim bolnicama. Mnogi od njih su kao što je Kurir već pisao, smešteni u krevetima koji su po bolničkim hodnicima. Situacija u Vilhelminen (Wilhelminnen) bolnici je posebno kritična.

Lekari sa odeljenja urgentne medicine protestovali su zbog odluke direktora Bečkih bolnica Uda Jansena da se smanji broj kreveta zbog čega je sada pacijenti leže na hodnicima, gde im je ugrožena bezbednost.

Mnogi lekari sa Drugog medicinskog odelenja imaju primedbe na uslove rada i preopterećenost. Oni su u pismenom saopštenju adresiranom na direktora Andreasa Štajnera, generalnog direktora Jansena i ministra zdravlja Sonju Veseli (Wesely) (SPÖ) naveli „ da pod ovim uslovima nije moguće pružiti adekvatnu medicinsku negu, obezbediti sigurnost pacijenata, niti adekvatno obavljati lekarski posao“.

Na jednom odelenju neki kreveti su donedavno bili zaključani jer nije bilo dovoljno medicinskog osoblja. Dakle pacijenti su morali da čekaju na krevetima u hodniku. Doktori u pismu ističu da je deset kreveta uklonjeno 19. septembra 2016 po nalogu glavne uprave. Posle medijskog pritiska oni su vraćeni, mada to neće rešava problem manjka osoblja.

Stoga su leekari zatražili da se „ itno pronađe način da se poveća broj medicinskog osoblja. Jansen je čak pretio lekarima zabranom odmora, međutim portparol Udruženja Bečkih bolnica kako prenosi Press je izjavio da je taJansen povukoa ove pretnje.

Saopšteno je i da je razgovarano sa upravnim odborom o osposobljavanju dodatnih kreveta sobzirom na trenutnu situaciju, kao i problem preopterećenosti medicinskog osoblja. Službenik generalne direkcije je već na licu mesta i radi sve što je u njegovoj moći na uspostavljanju normalnih uslova za rad. K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track