DANAS OTKAZANA SVA SUĐENJA: Sudije protestuju zbog novog pravilnika o platama!

Izmena zakona

DANAS OTKAZANA SVA SUĐENJA: Sudije protestuju zbog novog pravilnika o platama!

Austrija -
Nešo više od 1.000 suđenja je otkazano, izuzev procesa u kojima se odlučuje o pritvoru ili slučajeva gde bi nastala šteta odlaganjem suđenja

BEČ - Sudije i državni tužioci u Austriji danas protestuju zbog novog pravilnika o platama državnih službenika, zbog čega su širom Austrije otkazana skoro sva suđenja.

Izmena zakona o platama državnih službenika, koja je sinoć usvojena u parlamentu, zbog presude Evropskog suda, predviđa novi pravilnik po kojem bi mladi tužioci izgubili između 5.000 i 6.000 evra godišnje, ističu sindikati sudija i tužioca. Sudije i tužioci su nezadovoljni i jer je izmena zakona urađena bez pregovora i konsultacija sa njima.

Nešo više od 1.000 suđenja je otkazano, izuzev procesa u kojima se odlučuje o pritvoru ili slučajeva gde bi nastala šteta odlaganjem suđenja.

U pokrajini Tirol su otkazana sva suđenja, u pokrajinskom sudu Salcburg otkazana su krivična suđenja.

Udruženje austrijskih tužioca nije moglo da da tačnu brojku otkazanih suđenja, već, kako Gerhard Jaroš iz ove organizacije kaže preporučeno je članovima da rade samo na slučajevima koji se tiču izricanja mere istražnog pritvora.

Od većih suđenja biće samo održano suđenje protiv jednog džihadiste.

Presednik sekcije sudija i tužioca Sindikata državnih službenika Kristijan Hajder istakao je da se radi o više od 1.000 suđenja koja će biti otkazana.

"Ovo nije štrajk, u smislu obustave rada. Sudije će se u to vreme posvetiti drugim delatnostima, na primer pisanju presuda", objasnio je on.

Predsednik udruženja sudija Verner Cinkl je kazao da ovo nije poslednja mera protesta i ukazuje da su vlasti tvrdoglave i potpuno neuviđajne, zbog čega sebi moraju pripisati posledice koje će ova mera imati po građane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track