DILERA ODALI NARKOMANI: U samom centru Beča proizvodio kanibal drogu!

Akcija austrijske policije

DILERA ODALI NARKOMANI: U samom centru Beča proizvodio kanibal drogu!

Austrija -
Tomas Kajblinger, portparol policije, kaže da je reč o izuzetno čistom kristal metu

BEČ - Usred starog, istorijskog centra Beča, u Jevrejskoj ulici 1. bečke opštine (Judengasse, Innenstadt), policija je otkrila laboratoriju i sirovine za izradu sve popularnije i veoma opasne droge kristal met (kristalizovani metilfetamin), koja od zavisnika, između ostalog, pravi kanibale.

Policija je do osumnjičenog muškarca (50) došla dojavama iz narkomanskih krugova. Više lica ga tereti za distribuciju narkotika. Kod vlasnika laboratorije nije pronađen konačan proizvod, kristal met, ali jeste kod lica koja ga terete, njegovih konzumenata.

Tomas Kajblinger, portparol policije, kaže da je reč o izuzetno čistom kristal metu. Osim proizvodnje i prometa ilegalnog narkotika, osumnjičenom se na teret stavlja i odlaganje opasnih materija, proizvodnog otpada u obično smeće. Dobio je krivičnu prijavu, ali nije uhapšen. Braniće se sa slobode.

U oktobru ove godine u donjeaustrijskom regionu Valdfirtel (Waldviertel) otkrivena je dosad najveća austrijska laboratorija za proizvodnju kristal meta. U zabačenom kraju, u jednoj kućici, dvojica osumnjičenih proizvela su tri kilograma ove droge.

Kristal met izuzetno brzo konzumenta čini zavisnim i teško razara organizam. Atraktivan je zato što stvara osećaj sreće i blagostanja, diže samopouzdanje, čini hiperaktivnim, punim energije, smanjuje apetit. To ima svoju cenu. Euforija posle konzumacije kristal meta je kratka (6­-24 časova), a dugoročne posledice zastrašujuće.

Ova hemikalija u prvom redu oštećuje mozak. Zavisnik postaje agresivan, ponaša se psihotički, slično obolelima od šizofrenije, ima halucinacije, poremećaje mišljenja i memorije. Ima neutoljivu seksualnu želju i kanibalske porive. Moguća su oštećenja krvnih sudova, moždani i srčani udari.

Zavisnicima ispadaju zubi i neretko imaju brojne rane po licu. One nastaju zbog opsesivnog istiskivanja bubuljica odnosno uobičajenih halucinacija ovih narkomana da im nekakve bube mile ispod kože lica.

Dr Bernd Verze (Bernd Werse), naučnik u Centru za istraživanje narkotika iz Frankfurta na Majni, potvrđuje da je kristal met jedna od najopasnijih droga na ilegalnom tržištu. Ilegalne laboratorije i trgovci iz Češke su poslednjih godina bili glavni izvor metamfetamina u ovom delu sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track