POLITIČARI SE DISTANCIRALI OD DEMONSTRACIJA TURAKA: Austrija nije mesto za vođenje turske politike!
Foto: Printscreen Krone.at

PROTESTI PODRŠKE ERDOGANU ŠIROM AUSTRIJE

POLITIČARI SE DISTANCIRALI OD DEMONSTRACIJA TURAKA: Austrija nije mesto za vođenje turske politike!

Austrija -

BEČ - Vodeći političari iz svih partija Austrije distancirali su se od demonstracija podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koje su održane proteklog vikenda u Beču i drugim gradovima Austrije

Austrijski kancelar Kristijan Kern istakao je da te demonstracije izazivaju nelagodnost, a vicekancelar Rajnhold Miterlener zatražio je lojalnost od sugrađana turskog porekla.

"Osećam nelagodnost kada vidim kako se radi o političkim i verskim motivima", naglasio je Kern u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF.

On je istakao da u Austriji nisu navikli na tako nešto i da takve demonstracije ne odgovaraju političkoj kulturi te zemlje. Miterlener je preko fejsbuka pozvao građane turskog porekla na lojalnost i veće poštovanje prema Austriji, zemlji prijema.

"Nemam razumevanje za uvoženje političkih konflikata iz inostranstva. U Austriji ne prihvatamo paralelna društva", poručio je Miterlener.

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka isto smatra da se sloboda okupljanja u Austriji iskorišćava za širenje unutar političkih stavova Turske, što je neprihvatljivo. Protesti podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji su održani u Austriji povodom pokušaja vojnog puča u Turskoj, naišli su na oštru kritiku ministra spoljnih poslova i integracije Sebastijana Kurca, kao i kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) za predsednika Norberta Hofera.

Hofer je izrazio zabrinutost zbog protesta Turaka u Austriji, a Kurc je kazao da od građana koji žive u Austriji očekuje da budu lojalni novoj domovini. Hofer je kritikovao što je na demonstracijama Turaka bilo incidenata i napada na Kurde, kao i pozdravi desničarske turske organizacije "Sivi vukovi".

"Austrija nije mesto za vođenje turske politike na ulicama, kao ni za nasilje", podvukao je treći predsednik austrijskog parlamenta.

S tim u vezi on je kritikovao pogrešnu politiku imigracije u Austriji, ističući da je Austrija "prodata radikalnima".

"Ne sme biti moguće da austrijski državljani, koji idu da se bore na strani Islamske države, ponovo mogu da se vrate u zemlju", istakao je Hofer u vezi oko 80 povratnika iz rata u Siriji i Iraku.

I Kurc je naglasio da u Austriji postoji sloboda demonstriranja, što je dobro, ali i podvukao da očekuje od ljudi koji žive u ovoj zemlji da budu lojalni prema novoj domovini i da iz poštovanja prema toj državi u kojoj žive prestanu da uvoze političke konflikte.

Još za vreme puča u Turskoj oko 4.000 Turaka se u znak solidarnosti sa Erdoganom okupilo na ulicama centra Beča, a kao i u Volfurtu. Kandidat Zelenih za predsednika Austrije Aleksander van der Belen prebacio je simpatizerima Erdogana korišćenje prava u Austriji koje "njihov idol u Turskoj gazi nogama".

"Osuđujem svaki pokušaj da se konflikt iz Turske prenosi u Austriju", podvukao je Van der Belen ističući da Turci u Austriji koriste prava kao što su pravo na izjašnjavanje, medija, nezavisnost pravosuđa i sloboda okupljanja koje ne dozvoljava Erdogan u Turskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track