DOK ČEKA AZIL, POBEĐUJE: Avganistanac osvojio žiri svojom pričom "Nedomovina"!
Foto: Reuter

prvo mesto na takmičenju iz umetnosti

DOK ČEKA AZIL, POBEĐUJE: Avganistanac osvojio žiri svojom pričom "Nedomovina"!

Austrija -

BEČ – Izbeglica iz Avganistana Mohamad Ibrahim Rahimi (21) osvojio je prvo mesto na takmičenju iz umetnosti “Enjoy Austria”.

Ibrahim Rahimi jedan je od 38 izbeglica, koji je uključen u program Udruženja “Privreda za integraciju”. Rahimi je maturirao u Avganistanu i radio je kao knjigovođa, a od svoje mladosti bavi se pisanjem pesama i priča. Svojim tekstom “Nedomovina” (Unvaterland) osvojio je žiri.

Rahimi je u novembru 2015.g podneo zahtev za azil i od tada čeka na razgovor u vezi sa postupkom za dobijanje azila. Petar Veseli (Peter Wesely), direktor udruženja “Privreda za integraciju”, mladog Avganistanca opisuje kao dobar primer da izbeglice donose sa sobom i mnogobrojne talente. On smatra gubljenjem dragocenog vremena, ako se tek posle postupka za dobijanje azila sazna za talente i sposobnosti azilanata.

„Kursevi nemačkog jezika, provere kompetentnosti, volonterski rad i rad koji je za dobrobit društva sve je to integracija od dana podnošenja zahteva za azil, čak i ako postoji mogućnost da će zahtev biti odbijen“, dodao je Veseli.

Refugee Mentoring je pilot program u kom 50 žena i muškaraca prati 38 izbeglica, odnosno 5 žena i 33 muškarca, koji žive u Beču. Osnovni program za učesnike sadrži kurs nemačkog jezika (200 časova) i više različitih radionica. Uz pomoć mentora (ili tima mentora) učesnicima treba da se omogući prvi kontakti sa austrijskim društvom i poslovnim životom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track