EVO ZAŠTO MIGRANTI TRČE U AUSTRIJU: Avganistanski par dobija 5682 evra pomoći i hoće deseto dete!
Foto: Reuter

Socijalni sistem u ćorsokaku javnost ogorčena

EVO ZAŠTO MIGRANTI TRČE U AUSTRIJU: Avganistanski par dobija 5682 evra pomoći i hoće deseto dete!

Austrija -

BEČ - Jedan bračni par iz Avganistana koji ima devetoro dece u Beču od socijalne pomoći inkasira mesečno 5682 evra

Najstariji sin ima 20 godina a najmlađe dete rođeno je 2011. godine. Ovaj avganistanski par za sedmoro maloletne dece, od kojih je dvoje sa invaliditetom i dvoje punoletne na ime zagarantovane socijalne pomoći primaju 3677 evra što je 44.133 evra godišnje.

Na tu cifru treba dodati i dečiji dodatak koji iznosu još 2.005 evra. Kada se sve sabere ovaj par dobija 5682 evra mesečno, a da ništa ne radi.Ono što je dodatno razbesnelo javnost je želja ovog para da rode i deseto dete. Lekari su upozorili ženu (1972) da su moguće komplikacije zbog njenih godina i zdravstvenog stanja. Međutim ovaj par insistira uprkos upozorenjima lekara o mogućim komplikacijama da rodi još jedno dete. Oni ne odustaju od namere da dobiju i deseto dete pa su se odlučili za veštačku oplodnju i to naravno o trošku države.

Naime zdravstveno osiguranje snosi sve troškove analiza i pregleda koji uključuju ultrazvuk, analize krvi, ginekološke preglede ei kontrole, analizu kvaliteta sperme, ginekološke testove. Javnost je burno reagovala na ovu priču i zasuli medije masom negativnih komentara.

„Ne čudi da im je Austrija ciljana zemlja“ ogorčeno piše jedan čitalac Korne cajtuinga. Veliki broj postova na Krone.at kritikuju potpunu neravnotežu i zloupotrebu socijalnih davanja.

„Radnik u skladištu radi mesečno za jedva 1.100 evra neto prihoda, a oni ne rade ništa i primaju 5600 evra. To je nedopustivo! Nije ni čudo što hoće deseto dete to im je još para u džepu" „ Što je još gore oni su kao kategorija po zakonu oslobođeni plaćanja mnogih taksi. A onaj ko naporno radi i samo malo više zarađuje sve mora sam da plaća",samo su neki od mnogobrojnih komentara nezadovoljnih građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track