TRAŽE OSTAVKU FAJMANA: Austrijski kancelar izviždan, ali poručio da se neće povući!
Foto: Printscreen Youtube

80.000 ljudi na prvomajskom maršu u beču

TRAŽE OSTAVKU FAJMANA: Austrijski kancelar izviždan, ali poručio da se neće povući!

Austrija -

BEČ - Ovogodišnji prvomajski marš kroz centar Beča bio je u znaku protesta protiv austrijskog kancelara i lidera Socijaldemokratske partije Austrije Vernera Fajanana

Socijaldemokrate, na maršu koji svake godien organizuju 1.maja, pokazali su nejedinstvo, pošto su bile vidljive podele između onih koji podržavaju i onih koji kritikuju Fajmana. Austrijski kancelar održao je petominutni govor, koji je bio propraćen konstantnim negodovanjem i zvižducima okupljenih ispred bečke Većnice.

"Ako zviždite ne možete da me čuje", rekao je Fajman, ističući da je njegov kurs ispravan.

Među oko 80.000 okupljenih bio je veliki broj transparenata sa pozovom Fajmanu da podnese ostavku, ali i onih koji mu pružaju podršku na čelu stranke. Pošto su zvižduci i negodovanja bila glasnija od kancelara, tokom njegovog govora, učestalo su organizatori pozivali prisutne da se primire i odnose se fer prema kancelaru. Protivnici Fajmana stali su u prednjim redovima, tako da je ispred bine bilo najviše parola sa pozivima za njegovu ostavku.

Fajman je u govoru branio svoj kurs po pitanju izbegličke krize i pozvao na dalje koračanje zajedničkim putem za fer i socijalnu pravednu Austriju, uz sva prava radnika. Nakon govora, kancelar je rekao da ne razmišlja o ostavci.

"Kritika se mora izdržati i ozbiljno shvatiti, ali je kurs ispravan", poručio je on kritičarima, dodajući da nema koristi od stavljanja problema pod tepih i umesto toga probleme pretvoriti u diskusije o ličnostima.

Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl istakao je da je neophodna diskusija umesto priča o ostavkama. Tokom govora gradonačelnika nije bilo negodovanja i zvižduka, a jednom učesniku skupa, koji je prekinuo njegov govor, poručio je: "Slušaj me i ne cmizdri".

Hojpl se osvrnuo na jačanje Slobodarske partije (FPÖ), rekavši da postoje mnogi razlozi da se ne sarađuje sa tom strankom. Sa ovog skupa Hojpl i neki drugi političari iz redova SPÖ preporučili su partijskim drugovima da u drugom krugu predsedničkih izbora, 22. maja, glasaju za kandidata Zelenih Aleksandera van der Belena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja