(FOTO, VIDEO) APOKALIPTIČNE SCENE U KORUŠKOJ: Kuće vade iz blata i mulja!
Foto: Printscreen Heute.at

nevreme razorilo austrijsko mesto afric

(FOTO, VIDEO) APOKALIPTIČNE SCENE U KORUŠKOJ: Kuće vade iz blata i mulja!

Austrija -

KORUŠKA - Posle razornog olujnog nevremena u nedelju koje je zadesilo Afric (Afritz) u Koruškoj, i pokrenulo ogromne odrone,stanje je i dalje alarmantno.

Od ukupno 40 evakuisanih kuća očišćeno je svega 12 i u njih vlasnici mogu da se vrate. Vojska Austrije šalje dodatnih 50 vojnika da pomognu u raščišćavanju terena

Potok u mestu Kraa je vraćen u svoje korito, i očekuje da će čišćenje magistrale B98 brže napredovati. Gradonacelnik mesta Maksimilian Linder (FPÖ) nada se, da će ulica već u utorak biti puštena u saobraćaj, kao i da će putevi, koji vode ka pogođenim kućama, biti slobodni.

Vlasnici 28 kuća koje su još nepristupačne verovatno će morati da se strpe još nekoliko dana, dok traju radovi na uklanjanju ogromnih količina blata i mulja iz njihovih kuća.

Vojska Austrije će poslati pojačanje od pedeset vojnika koji će se pridružiti četrdesetorici koji su već na terenu.

Njihov zadatak je da pomognu pri čišćenju podruma ćuca, pre nego što se blato osuši i stvrdne.

Pukovnik Folkmar Ertl (Volkmar Ertl) navodi za „ORF“ da će akcija raščišćavanja trajati oko dve nedelje, a da če broj vojnika biti povećan, ukoliko se ustanovi da je to potrebno.

Pokrajinska vlast Koručke je u utorak zaključila paket mera za pomoć mestanima Africa. Visina štete koja je nastala odronom još nije utvrđena.

Osiguranja preuzimaju samo mali deo troškova, obzirom da je reč o prirodnoj nepogodi. Slike mesta su apokaliptične kuće zasute blatom i muljem, a nekima samo viri krov iz obrušene raskvašene zemlje.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track