HOĆE DA ŠEFUJE, ALI IMA LISTU USLOVA: Kurc traži svoju izbornu listu, pravo na veto, imenovanja...
Foto: Reuters

Ambiciozan

HOĆE DA ŠEFUJE, ALI IMA LISTU USLOVA: Kurc traži svoju izbornu listu, pravo na veto, imenovanja...

Austrija -

BEČ - Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, koji treba da bude postavljen za novog šefa Narodne partije Austrije (OVP) postavio je niz uslova stranci, među kojima je i zahtev da na iduće parlamentarne izbore izađe sa "samostalnom listom" koju bi podržali narodnjaci.

U programu sa sedam zahteva, koji je predao predsedništvu OVP, Kurc zahteva dalekosežne sadržajne i personalne slobode kao budući šef stranke.

Tako planira samostalnu listu za izbore na kojoj bi se našle osobe koje nisu članovi OVP, a koju treba da podrže i druge organizacije. Za sastavljanje liste kandidata Kurc traži potpunu slobodu, konkretno želi da ima odrešene ruke za postavljanje kandidata na saveznu listu, što je do sada bilo u nadležnosti odluke predsedništva partije.

Što se pokrajinskih lista tiče, on zahteva da dobije pravo na veto, a i traži da sistem glasova prednosti odluči o uspehu kandidata sa pokrajinskih i regionalnih lista, čime bi se pojačala, kako kaže, veza između političkih predstavnika i građana.

Iako će se kandidatovati sa sopstvenom, samostalnom listom, Kurc od OVP zahteva da, kao lider stranke, dobije pravo da sam odlučuje o generalnom sekretaru i timu u vladi, o čemu je do sada odlučivalo predsedništvo. Takođe i za pregovore o budućim mogućim koalicijama Kurc zahteva odrešene ruke.Kurc isto tako insistira da predsedništvo OVP donese odluku da se odgovarajuće promene unesu u statut partije.

U intervjuu bečkom dnevniku Esterajh Kurc je predložio da bi prevremeni parlamentarni izbori u Austriji mogli da se održe 24.septembra.

"Postoji mnogo ljudi, a tako i Zeleni, koji kažu da bi bilo optimalno ako bi se parlament tek u junu raspustio. To bi omogućilo završavanje nekih istražnih odbora, i onda bi omogućilo glasanje, na rpimer, 24.septembra, zajedno sa Nemačkom", rekao je on. Odbio je predlog kancelara Kristijana Kerna "reformskog partnerstva" istakavši da ne stoji na raspolaganju za taktiziranje.

"Znam da je nepopularno reći da se žele prevremeni izbori, ali odlučio sam se. Smatram svrsishodnim da se dogovorimo oko prevremenih izbora i da oni budu održani što pre, te da do tada mirno sprovedemo sve što je moguće sprovesti", rekao je on. Objasnio je da želi da sa koalicionim partnerom postigne dogovor oko prevremenih izbora, kao i termina za održavanje, te da zajedno odu, na miru, kod predsednika i u parlamentu sve sprovedu uz međusobno poštovanje.

Što se njegovih zahteva OVP tiče rekao je da smatra da je potrebno da se partija otvori za "najbolje glave", bez obzira da li imaju partijsku knjižicu ili iz koje pokrajine dolazili.

Predsedništvo OVP danas će doneti odluku o novom šefu stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja