HOROR U AUSTRIJI: 50 izbeglica ugušilo se u hladnjači na auto-putu, među mrtvima ima i dece!
Foto: Prinskrin Yt

Policija traga za krijumčarima

HOROR U AUSTRIJI: 50 izbeglica ugušilo se u hladnjači na auto-putu, među mrtvima ima i dece!

Austrija -
Portparol austrijskog MUP potvrdio je da je kamion mađarskih registracija pronađen na autoputu kod mesta Parndorf, navodeći da je u njemu "mnogo mrtvih ljudi"

AJZENŠTAT - U napuštenom kamionu hladnjači na istoku Austrije danas su pronađena tela oko 50 izbeglica, među kojima i dece, objavio je austrijski list Kronen cajtung, navodeći da su se oni najverovatnije ugušili.

Portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da je kamion slovačkih pronađen na autoputu kod mesta Parndorf, navodeći da je u njemu "mnogo mrtvih ljudi".

Mrtvi migranti pronađeni su pošto se kamion učinio sumnjivim radnicima austrijske službe za održavanje puteva Asfinag koji su odmah pozvali policiju. Naime, vozilo je duže vreme bilo parkirano u zaustavnoj traci, što je pobudilo sumnju. Otkriće je bilo šokanto.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) izjavila je da je ovo "crni dan" i pozvala na hapšenje krijumačara.

"Onima koji misle da su krijumčari dobronamerni pomagači izbeglicama više nema pomoći“", poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je svom žestinom i bez tolerancije boriti se protiv krijumčara migranata i najavila je oštrije mere protiv krijumčarske mafije. „Mafija mora znati da u Austriji nije bezbedna, naglasila je ona.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil rekao je da je između 20 i 50 tela pronađeno u kamionu slovačkih tablica. Već duže vreme austrijske valsti imaju probleme sa krijumčarima koji veliki broj izbeglica „uguraju“ u kamione u kojima nemaju dovoljno vazduha. Takođe svakodnevno se dešava da krijumčari na autoputu izbacuju veće grupe izbeglica, te često dolazi do saobarćajnih nesreća u kojima stradaju azilanti koji se kreću putem.

Kamion smrti imao je mađarske registracije

Napušteni kamion na istoku Austrije, u kome su danas pronađena tela oko 50 izbeglica, imao je mađarske registarske oznake, saopštio je portparol mađarske vlade Janoš Lazar. On je, na konferenciji za novinare, rekao da je verovatno da su žrtve ka zapadu išle uz pomoć Mađara. Ističući da austrijska i mađarska policije rade zajedno da bi ustanovili ko je odgovoran za tragediju koja se desila, Lazar je naveo da i ovaj slučaj pokazuje kako se migrantska kriza pogoršala proteklih nedelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track