ISLAMISTI U REDOVIMA AUSTRIJSKE VOJSKE: Regrut iz Bosne propagira ISIL!
Foto: Printscreen Krone.at/facebook

PODIGLI PRST PRETNJE

ISLAMISTI U REDOVIMA AUSTRIJSKE VOJSKE: Regrut iz Bosne propagira ISIL!

Austrija -
Na fotografiji koja je snimljena u bečkoj kasarni jedan od vojnika koji čuči su na fotografiji ispružio je desni kažiprst, što je karakteristično za pripadnike ISIL-a.

BEČ - Vojno-obaveštajna služba Austrije pokrenula je istragu protiv jednog regruta, poreklom iz Bosne, koji je bio pod sumnjom da je simpatizer Islamske države.

Austrijski ugledni nedeljni list Profil pokrenuo je istragu, nakon što su njegovi novinari otkrili jednu fotografiju sa svečanosti povodom dolaska prvog islamskog sveštenika (imama) u redove austrijskih oružanih snaga. Nakon što je fotografija sa austrijskim vojnicima objavljena u turskim medijima, i to pripadnika garde austrijske vojske, pokrenuta je istraga protiv regruta bosanskog porekla.

Na jednom snimku se vidi imam, okružen sa tri vojnika, jednim oficirom austrijske vojske i jednim muškarcem u civilnom odelu. Muškarac u civilu (koji je navodno takođe po profesiji imam) i jedan od vojnika koji čuči su na fotografiji ispružili desni kažiprst, što je karakteristično za pripadnike ISIL-a.

Fotografija je nastala u velikoj bečkoj kasarni Marije Terezije u 14. gradskoj opštini (Hietzing). Oficir na slici je komandant kasarne, brigadni general Kurt Wagner, a imam Abdulmedžid Sijamhodžić.Ispružen kažiprst jeste uobičajena muslimanska gesta (simbolizuje jedinstvenost Alaha), ali je u poslednje vreme često koriste i pripadnici ISIS-a kada se diče na snimcima svojim zločinima, odrubljenim glavama zarobljenika i dr. Atentatori na francuski satirični list Čarli Ebdo u Parizu su takođe takođe su tako pozirali.

Potpukovnih Peter Bartu (Peter Barthou) potvrdio je u izajvi za Profil da vojna kontraobaveštajna služba utvrđuje o čemu se tu radi. Bartu pritom dodaje da "ni kod jednog od regruta na snimku nisu našli nikakve dokaze o radikalnim stavovima". Inače u Beču je već svaki peti regrut islamske veroispovesti, a obaveštajna služba vojske istražuje svaku sumnju u vezi terorističkih tendencija, automatski.

Ministarstvo odbrane Austrije je 16. juna ove godine potpisalo ugovor sa Islamskom verskom zajednicom u Austriji, o prihvatanju prvog imama u oružane snage Austrije (Bundesheer). On će se brinuti za muslimane vernike u vojsci. Godine 1956. je vlada Republike Austrije donela odluku o verskoj službi u oružanim snagama. U međuvremenu je austrijska vojska dobila, osim katoličkih i protestantskih, još i pravoslavne sveštenike, a sada ima i muslimanskog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track