OVAKO IZGLEDA: Traži se turski dečak (14) koji je planirao teroristički napad u Beču!
Foto: Policija

Austrija izdala poternicu

OVAKO IZGLEDA: Traži se turski dečak (14) koji je planirao teroristički napad u Beču!

Austrija -
Tinejdžeru se stavlja na teret i da je hteo da se pridruži terorističkoj organizaciji "Islamska država“

BEČ - Austrijska policija intenzivno traga za turskim dečakom Merkanom G. (14) zbog sumnje da je planirao teroristički napad na bečku Zapadnu železničku stanicu (Westbahnhof Wien)!

Državno tužilaštvo u St. Peltenu izdalo je nalog za hapšenje tinejdžera kome se od utorka,13. januara, gubi svaki trag. Poslednji put viđen je u Hiteldorfu na zapadnom kraju Beča, posle čega je nestao.

Ovaj tinejdžer turskog državljanstva je prošle godine živeo u St. Peltenu u Donjoj Austriji i išao u školu za decu za posebnim potrebama. Krajem oktobra 2014. uhapšen je nakon što se preko interneta informisao o izgradnji posebnih eksplozivnih naprava, a policija posumnjala da sa njima planira terorističke napade na bečku Zapadnu železničku stanicu i druge objekte. Stavlja mu se na teret i da je hteo da se pridruži terorističkoj organizaciji "Islamska država“.

Dve nedelje posle hapšenja Merkan je bio pušten iz pritvora. Morao, je, međutim, da bude pod stručnim, pedagoškim i psihološkim nadzorom. To je na sebe preuzelo udruženje "Nov početak“ (Neustart), koje ljudima koji su bili u zatvoru ili bili žrtve nasilja pomaže da se vrate u normalan život.

Andreas Cembati iz ovog udruženja je izjavio da su zabrinuti zbog razvoja događaja. Merkan se, kaže, ponašao sasvim pristojno, redovno dvaput nedeljno bio u kontaktu sa stručnjacima udruženja, koji nisu imali nikakav razlog za sumnju da bi mogao da prekine kontakt sa njima i nestane, odnosno da planira da učini neko kriminalno ddelo.

Dok je bio pod nadzorom, Merkan je redovno išao u školu i dobio mogućnost da razgovara sa jednim islamskim teologom, koji je trebalo da ga deradikalizujei. Ukratko, oko Merkana je bila "gusta mreža podrške“, kaže Cembati, koji poručuje dečaku da se prijavi sam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track