IZNENAĐENJE U AUSTRIJI: Predsednički kandidat desnice ubedljivo vodi!
Foto: Reuters

Drugi krug predsedničkih izbora 22. maja

IZNENAĐENJE U AUSTRIJI: Predsednički kandidat desnice ubedljivo vodi!

Austrija -

BEČ - Na predsedničkim izborima održanima danas u Austriji veliku pobedu ostvario je kandidat Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Norbert Hofer, koji je, mimo ranijih prognoza, osvojio prvo mesto

On je, prema prvim preliminarnim rezultatima osvojio 36,7 odsto glasova i time sigurno ulazi u drugi krug glasanja. Oko drugog mesta, koje vodi u drugi krug glasanja, koje će biti održano 22. maja, još nije doneta konačna odluka.

Za sada, na osnovu nešto više od polovine izbrojenih glasova, kandidat stranke Zelenih Aleksander van der Belen, koji je bio i favorit na ovim izborima, mogao bi ući u drugi krug. On je za sada osvojio 19,7 odsto glasova, ali je tesno iza njega nezavisni kandidat Irmgard Gris sa 18,8 odsto glasova.

Bez ikakvih šansi da uđu u drugi krug su kandidati vladajućih partija – Socijaldemokratske partije (SPÖ) Rudolf Hundstorfer i Narodne stranke (ÖVP) Andreas Kol, koji su osvojili po 11,2 odsto glasova. Na začelju današnjih izbora je jasno nezavisni kandidat Rihard Lugner, kojem nijedno istraživanje nije dalo nikakve šanse. Od istrazivača javnog mnjenja najavljivana tesna borba za prvo mesto je time izostala i Hofer je dobio duplo više glasova od drugoplasiranog kandidata.

Sva istraživanja, pred izbore, ukazivala su na pobedu Van der Belena, a Hofer je trebalo da osvoji drugo mesto. Hofer je svojom kampanjom za predsednika Austrije ostvario najvolji rezultat koji je FPÖ ikada ostavrila na izborima na tlu Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track