KAD NEĆE HAG, OSUDILA GA AUSTRIJA: Bošnjak dobio 10 godina zatvora za masakr nad Srbima u Serdarima!
Foto: Printscreen Kurier.at/APA/FOTOKERSCHI.AT

Suđenje u lincu

KAD NEĆE HAG, OSUDILA GA AUSTRIJA: Bošnjak dobio 10 godina zatvora za masakr nad Srbima u Serdarima!

Austrija -

LINC - Pokrajinski sud u Lincu osudio je danas na 10 godina zatvora Austrijanca, poreklom iz Bosne i Hercegovine N.M. (48), za učešće u masakru u srpskom mestu Serdari tokom rata u BiH


N. M. je optužen za 16-ostruko ubistvo, trostruki pokušaj ubistva i postavljanja požara. Optuženi je do kraja suđenja negirao da je učestvovao u napadu na srpsko selo Serdari na terotoriji Kotor Varoš, koji se dogodio 17. septembra 1992. godine.

Austrijski sud, ovom presudom napravio je svojevrsni presedan, jer je poznato da gotovo nijedan pripadnik Armije BiH, kao i HVO-a nije osuđen zbog zločina nad Srbima.

Oko 20 muslimana je tog dana u mestu Serdari ubilo sedam muškaraca i sedam žena, kao i dvoje dece, te zapalilo šest kuća, a motiv napada bila je osveta za prethodni srpski napad na muslimansko mesto.Četiri vođe tog napada su pre dve godine u Sarajevu osuđene na kazne zatvora u trajanju od devet do jedanaest i po godina, ali su prošle godine te kazne poništene, i u novom suđenju je jedan osuđen na 11 godina zatvora, dvojica su oslovbođena, a četvrti je u međuvremenu preminuo.

Foto printscreen kurier.at/fotokerschi.at/apa
Foto printscreen kurier.at/fotokerschi.at/apa

Tokom suđenja pojavilo se i ime N.M. iz BiH koji je u međuvremenu dobio austrijsko državljanstv i koji živi u Lincu, što je dovelo do pokretanja postupka u Austriji. Suđenje za masakr počinjen tokom sukoba u Bosni i Hercegovini počeo je decembra prošle godine, a obuhvatalo je 23 dana suđenja, tokom koje je saslušano oko 30 svedoka. Svedoci su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisete događaja jer je prošlo mnogo godina.Međutim, bilo je i izjava koje su teretile optuženog.

Porota od šest članova, nakon višečasovnog zasedanja, jednoglasno je ocenila da je Austrijanac bosanskog porekla kriv po optužnici. Žrtvama napada, koje su preživele, biće isplaćena odšteta za pretrpljeni bol u visini od 1.000 evra.Slučaj nije dodeljen Haškom tribunalu jer je austrijsko pravosuđe okarakterisao ovaj napad kao masakr, a ne kao ratni zločin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track