KERN PROTIV ERDOGANA: Zamrznuti sredstva EU za Tursku
Foto: Fonet/AP

Po džepu

KERN PROTIV ERDOGANA: Zamrznuti sredstva EU za Tursku

Austrija -

BEČ - Austrijski kancelar Kristijan Kern zalaže se, isto kao i šef diplomatije Sebastijan Kurc, za oštriji kurs prema Ankari i zahteva da se sredstva EU za pomoć Turskoj u visini od 4,5 milijarde evra zamrznu.

"Potrebno nam je sada brzo rešenje, a ne nadmudrivanje", poručio je Kern u izjavi bečkom Kuriru.

On je ukazao na to da je već u avgustu tražio prekid pristupnih pregovora i izmenu odnosa prema Turskoj.

"To je danas stav austrijske vlade", podvukao je Kern dodajući da je demokratsko-politički razvoj u Turskoj neprihvatljiv.

"Raskid sa principima vladavine prava, hapšenje novinara ne mogu biti prihvaćeni kada je reč o kandidatu za prijem u EU", objasnio je on i zatražio da EU najkasnije do Samita u junu iznese rešenje za buduću saradnju EU i Turske jer se radi oočuvanju verodostojnosti Unije, u šta spada i odgovorno ophođenje sa sredstvima EU.

Kancelar se izjasnio za zamrzavanje oko 4,5 milijardi evra namenjenih za pristupnu pomoć Turskoj, planiranih za period od 2014.do 2020. S druge strane, on je rekao da EU mora da preduzme sve kako bi održala saradnju sa Turskom.

"Ne postoji nikakav interes za destabilizacijom Turske. Zapad ne može sebi priuštiti propalu državu u Turskoj", kazao je on dodajući da svi ekonomski indikatori pokazuju "na dole" - nezaposlenost raste, a inflacija je prešla 10 odsto.

Kerna posebno brine to što su turske vlasti zatvorile pristup Vikipediji, kao i mogućnost da se diskusija o Turskoj zaoštri i preraste u konflikt.

"Neophodna nam je alternativa pristupnim pregovorima. Potreban nam je kontakt sa Turskom jer je ta zemlja važna za stabilnost i bezbednost Evrope", podvukao je austrijski kancelar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track