KLADIONICE SE USIJALE: Hofer favorit za predsednika Austrije
Foto: AP

KLADIONICE SE USIJALE: Hofer favorit za predsednika Austrije

Austrija -

BEČ - Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer favorit je kladionica na današnjim izborima za predsednika Austrije.

Oko 6,4 miliona Austrijanaca danas ima mogućnost da izabere, u trećem pokušaju ove godine novog predsednika Austrije, a biraju između Hofera i kandidata kojeg je podržala stranke Zelenih Aleksander van der Belena.

U tri najveće kladionice u Austriji Hofer je favorit.U kladionici "Bet-at-Home" kvota za Hofera je 1.55, a za Van der Belena 2.30, kod kladionice "Mr Green" je slična situacija - Hofer 1.45, Van der Belen 2.50.U kladionici "William Hil", Hofer je još izrazitiji favorit sa kvotom od 1.33.

Van der Belen verovatno neće moći opet da dobije tako veliku podršku u Beču (Foto: AP)
Van der Belen verovatno neće moći opet da dobije tako veliku podršku u Beču (Foto: AP)

Eksperti su jedinstveni u oceni da će predsednički izbori i ovaj put biti odlučen u Beču. Glavni razlog za to je Van der Belen u glavnom gradu Austrije, na prošlom glasanju, koje je poništeno, osvojio čak 63,3 odsto glasova, što ovaj put, zbog podela u Socijaldemokratskoj partiji (SPO), najverovatnije neće moći da ponovi, jer ta stranka nema jedinstvenu liniju oko podrške ovog kandidata.

Uz to, lider SPO i kancelar Kristijan Kern je, pre deseta dana, bio u televizijskom duelu sa liderom FPO Hajnc-Kristijanom Štraheom i tada bio političkim umeren, podsticajući spekulacije da bi moglo doći do saradnje dve stranke.

Foto: AP
Foto: AP

Za konačni rezultat takođe je veoma važno ko će pobediti u pokrajini Gornja Austrija, jer je tamo Van der Belen, zahvaljujući glasovima predatih putem pošte, na prošlom glasanju ostvario prednost.

Inače prvi političar koji je danas glasao bio je doskorašnji predsednik Austrije Hajnc Fišer, koji je u 8.15 izašao na biralište u Beču. On je uoči izbora zrazio uverenje da će od njega podržavani kandidat Van der Belen biti njegov naslednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track