KOLAPS U BEČKIM BOLNICAMA: Lekari održali štrajk upozorenja nezadovoljni novim zakonom o radu!
Foto: Printscreen Krone.at

Spremaju nove korake

KOLAPS U BEČKIM BOLNICAMA: Lekari održali štrajk upozorenja nezadovoljni novim zakonom o radu!

Austrija -

BEČ - Lekari su danas u centru Beča održali štrajk upozorenja u znak protesta zbog smanjenja noćnih dežurstava

Oko 2.000 lekari Bečkog sindikata bolničkih ustanova (KAV) protestovali su danas u austrijskoj prestonici, što je dovelo do kolapsa u bolnicama. Zakazani termini za operacije i prijem u ambulantu, koji nisu bili hitni, su otkazivani i pomerani za kasnije, a primani su samo hitni slučajevi.

Bečka lekarska komora bila je organizator ovog štrajka, koji je odrzan u znak protesta zbog novog Zakona o radu koji se direktno odnosi na radno vreme lekara. On propisuje da će doktori, umesto dosadašnjih 60 sati nedeljno, smeti da rade najviše 48 sati tokom jedne sedmice. On predvidja i redukovanje noćnih dežurstva. Plan je da umesto toga pacijentima u toku dana bude dostupno više lekara. Međutim Lekarska komora ovu promenu ocenjuje kao opasnu po pacijente.

Tomas Scekeres, Predsednik Bečke lekarske komore (Foto printscreen krone.at)
Tomas Scekeres, Predsednik Bečke lekarske komore (Foto printscreen krone.at)

Protest lekara završen je na gradskom trgu Štefansplacu. Organizatori protesta su kako kažu zadovoljni brojem učesnika.„Ja sam van sebe“, saopštio je podpredsednik komore Herman Lajtner (Hermann Leitner). Predsednik komore Tomas Scekeres (Thomas Szekeres), je izneo zahteve nezadovoljnih lekara koji traže da se opozove redukovanje noćnih dežurstava, naglasio još jednom da su lekari protiv uvođenja produženog rada u smenama bez saglasnosti lekara, i „gašenja/smanjenja javnog socijalnog sistema zdravstva“.

Pored toga zatraženo je da grad sprovede dogovorene strukturne mere, koje još uvek nisu sprovedene, rekao je Scekeres i naveo primer proširenja urgentnog centra.

Štrajkački odbor će zasedati u utorak, kada će doneti odluku o sledećim koracima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track