KOSTIĆ I DAMNJANOVIĆ O SARADNJI MATICE I DIJASPORE: Predloženo otvaranje srpske škole u Beču!
Foto: PS YT, Milan Ilić

Poslanik bečke skupštine u poseti beogradu

KOSTIĆ I DAMNJANOVIĆ O SARADNJI MATICE I DIJASPORE: Predloženo otvaranje srpske škole u Beču!

Austrija -

BEOGRAD - Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić i poslanik Skupštine pokrajine i grada Beča Nemanja Damnjanović razgovarali su danas o boljim odnosima matice i srpske dijaspore u Austriji

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Kostić je istakao da se kroz tu saradnju mogu očuvati nacionalni identitet, jezik, pismo i kultura, zbog čega će Odbor zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova predložiti osnivanje srpskih krovnih organizacija u dijaspori.

Gost iz Beča kazao je da u Austriji živi oko 300.000 Srba, a kao glavi problem između matice i dijaspore on je naveo nedovoljan ulazak kapitala u Srbiju. Prema Damnjanovićevim rečima, Srbi koji žive u Austriji politički su neaktivni, zbog čega je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se podigla svest o potrebi njihovog aktivnog učešća u političkom životu. On je predložio i otvaranje srpske škole u Beču, koja bi dodatno doprinela očuvanju nacionalnog identiteta dece srpske nacionalnosti, navodi se u saopšteju.

Član Odbora Aleksandar Čotrić predložio je da se oformi koordinaciono telo, odnosno medjuparlamentarna organizacija, koja će okupiti sve srpske poslanike iz regiona jugoistočne Evrope, kako bi se bolje sagledali problemi, razmenjivala iskustva i informacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja