MINISTAR FINANSIJA: Izbeglička kriza koštaće 2017. Austriju dve milijarde evra
Foto: Printscreen YouTube/ORF

Predstavio budžet

MINISTAR FINANSIJA: Izbeglička kriza koštaće 2017. Austriju dve milijarde evra

Austrija -

BEČ - Izbeglička kriza odraziće se i na budžet Austrije za 2017. godinu, pošto je za izbeglice i njihovu integraciju predviđeno dve milijardi evra, proizilazi iz budžeta koji je predstavio danas ministar finansija Hans Jerg Šeling.

On je izrazio uverenje da će EU prihvatiti 1,4 milijardi evra kao vanredne troškove, posle čega će strukturalni deficit biti niži od planiranog.

Prema računici Ministarstva finansija, izdaci na izbeglice iznosili su 2014. oko 600 miliona evra, a kada je usledio veliki talas prošle godine porasli su na milijardu evra. Ove godine su izdaci za izbeglice dodatno opteretili budžet i udvostručili se na dve milijarde evra.

KURC: 20.000 zahteva za azil godišnje Austrija bi i mogla da savlada

Za iduću godinu Ministarstvo računa, uzimajući u obzir odluku o gornjoj granici za prijem 37.500 zahteva za azil, da će troškovi biti ponovo dve milijarde evra. Šeling je novinarima rekao da polazi od toga da će Evrospka komisija 1,4 milijardi evra od te dve milijarde priznati kao vanredne izdatke, iz „izbaciti“ ih iz strukturalnog deficita Austrije, čime bi, u evropskom poređenju, deficit bio umesto 0,9 odsto BDP-a svega 0,5 odsto, što je blizu dogovorenog „strukturalnog nultog deficita“.

SVE POKRAJINE SLOŽNE: Azilanti će u Austriji ubuduće raditi za 5 evra po satu

Izdaci u visini od dve milijarde evra planirane su na osnovnu opskrbu izbeglica (884 miliona), procese rešavanja zahteva za azil (138 miliona), mere integracije (133 miliona evra“, pomoć u konfliktnim regionima (61 milion evra), a u to planirani su izdaci za vojsku, koja asaistira u čuvanju granice u visini od 432 miliona evra, te je predviđeno i 338 miliona evra za aktivnu politiku uključivanja azilanata na tržište rada.

Šeling je kazao da se procenjuje da će sveka 10 odsto izbeglica moći biti integrisanoo na tržište rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track