MINISTAR ODBRANE DOSKOCIL: Odbijene tražioce azila hapsiti, pa proterivati
Foto: Reuters

Rešenje

MINISTAR ODBRANE DOSKOCIL: Odbijene tražioce azila hapsiti, pa proterivati

Austrija -

BEČ - Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, nakon što je saopštio da 90 odsto odbijenih tražilaca azila nije moguće vratiti u njihovu domovinu zbog nepostojanja sporazuma o readmisiji, sada traži njihovo pritvaranje pred proterivanje.

On je bečkom dnevniku Kurir rekao da zajednički cilj sa ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Sobotkom mora biti vladavina prava, a to znači sprovođenje odluka.

"Trebalo bi da razgovaramo o novom sistemu proterivanja. Previše tražilaca azila u Austriji nestaje čim dobiju negativni odgovor", naglasio je Doskocil. On je ukazao dna to a mora postojati mogućnost da oni koji moraju da napuste zemlju, a to ne žele, budu pritvarani, kako bi se sprečilo da nestanu. Tražioci azila, pošto dobiju negativan odgovor na molbu, bivaju par dana pred proterivanje o tome informisani i tako mogu lako da nestanu, kritikovao je on, dodajući da je centar za pritvaranje odbijenih azilanata u Fordernbergu skoro prazan.

Sobotka priprema paket mera koji predviđa uvođenje novčane kazne, pa sve do pritvaranja u dužini od više nedelja, za one koji nakon negativnog odgovora ne žele da napuste zemlju ili ponovo uđu u Austriju, kao i one koji daju lažne podatke prilikom predaje molbe za azila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track