NAPETA ATMOSFERA: U Austriji povećan broj napada na centre za migrante!
Foto: Reuter

Migrantska kriza

NAPETA ATMOSFERA: U Austriji povećan broj napada na centre za migrante!

Austrija -

BEČ - Austrija je registrovala prošle godine porast incidenata usmerenih protiv centara za migrante - od grafita do bacanja zapaljivih bombi, zabeleženo je 49 slučajeva u odnosu na 25 prethodne godine, saopštile su danas austrijske vlasti.

Medju oblicima nasilja zabeleženim u Ministarstvu unutrašnjih poslova bilo je rasističkih grafita, pokušaja izazivanja požara, bacanja kamenja na zgrade, bacanja molotovljevih koktela, uništavanje gasnih cevi.

Ministarstvo je podnelo ovaj izveštaj kao odgovor na pitanje postavljeno u parlamentu. Prema izjavi, ;za austrijsku agenciju APA, poslanika Zelenih Alberta Štajnhauzera, koji je i postavio pitanje u parlamentu, 44 slučaja jasno su motivisana mržnjom a počinioci uglavnom nisu identifikovani.

Austrija je primila više od 130.000 zahteva za azil od 2015. godine u vezi sa velikom migrantskom krizom u Evropi u srazmerno prema svojih 8,7 miliona stanovnika jedna je od glavnih destinacija priliva migranata. Barometar o integraciji objavljen prošle nedelje takodje je pokazao pogoršanje percepcije o imigraciji, tako je 51 odsto ispitanika ocenilo da je loše da se "živi zajedno" sa migrantima, u odnosu na 43 odsto koliko je tako mislilo ranije.

Ministarstvo je takodje navelo da je tokom 2016. zabeležilo 49 incidenata koje su počinili sami migranti u centrima, među kojima su akti nasilja, pretnje smrću, uznemiravanja i vandalizam. Nije data cifra za prethodnu godinu radi poredjenja. Poslanik Štajnhauzer rekao je da u tome igra uloga trauma, ekstremno nasilje doživljeno u ratu, a založio se i za bolju psihijatrijsku negu migranata.

Socijaldemokratski kancelar Austrije Kristijan Kern je ove nedelje pisao Evropskoj komisiji i tražio da Austrija bude izuzeta od evropskog plana za premeštaj migranata iz Grčke i Italije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 7.epizoda Merkava : Ovaj tenk je borbena "kočija" Izraelske armije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track