NEĆE VIŠE SVE SAMI DA PLAĆAJU: Austrija traži od EU 600 miliona evra za zbrinjavanje izbeglica!
Foto: Ap

Malo evropske solidarnosti

NEĆE VIŠE SVE SAMI DA PLAĆAJU: Austrija traži od EU 600 miliona evra za zbrinjavanje izbeglica!

Austrija -
BEČ - Evropska unija će razmotriti zahtev Austrije da joj se odobri finansijska podrška od 600 miliona evra, što je svota koja premašuje odobrene stavke u austrijskom budžetu za zbrinjavanje izbeglica, kako je to obrazložila vlada u Beču, naglasivši da ne mogu samo dve ili tri članice EU snositi teret priliva imigranata

Srbija i Makedonija su dosad za troškove prolaska desetina hiljada imigranata dobile zajedno 22 miliona evra, kako je polovinom januara izjavio evropski komesar Kristos Stilijanides. Portparolka u Evropskoj komisiji Mina Andreeva saopštila je danas u Briselu da će zahtev Beča biti razmotren na predstojećem zasedanju ministara ekonomije i finansije EU i navela da je Komisija zainteresovana za svaki predlog koji može pomoći u rešavanju izbegličke krize.

"Pristup Everopske komisije je uvek bio solidarnost i da se ne dopusti da se prepuste same sebi zemlje koje trpe sve veći pritisak imigranata i otud je u budžetu EU izdvojeno preko deset milijardi evra da se pomogne zemljama koje su najteže pogodjene tom krizom", rekla je Andreeva.

Mina Andreeva je navela da se iz fondova EU "već koriste sredstva od 8,4 milijarde evra za hvatanje u koštac s migrantskim i bezbednosnim izazovima u EU za razdoblje od 2014. i 2020. godine". U ovoj godini je Evropska komisija, po njenim rečima, predložila da se ta sredstva uvećaju za 133 miliona evra iz fonda za azil i izbeglice, kao i 55,9 miliona evra iz fonda za unutrašnju bezbednost.

EU je dosad, kako je polovinom januara izjavio evropski komesar za humanitarne poslove Kristos Stilijanides, odobrila 22 miliona evra kao pomoć većim delom Srbiji i Makedoniji za podmirivanje troškova zbrinjavanja imigranata koji su u prolazu kao članicama Unije. Srpski premijer Aleksandar Vučić je ocenio da je Srbija dosad dobila praktično beznačajnu finansijsku pomoć EU koja daleko prevazilazi troškove za podmirenje imigranata u prolasku preko srpske teritorije.

Grčka je takodje u više navrata tražila da joj EU poveća pomoć za rešavanje izbegličke krize i Evropska komisija je saopštila da je dosad Grčkoj kao hitna pomoć dato 28 miliona evra, dok je obezbedjeno i iz evropskih fondova za prijem, vraćanje i smeštaj imigranata u Grčkoj se postepeno izdvajaju sredstva od ukupno 474 miliona evra za razdoblje 2014-2020 godine.

Guverner grčke centralne banke Janis Sturnaras je saopštio da su sve veća budžetska izdavanja za prihvatanje na desetine hiljada imigranata narasla na 0,3 odsto grčkog bruto domaćeg proizvoda, odnosno 600 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track