U BEČU NEMA VIŠE IZDAVANJA STANOVA NA CRNO: Kazne za neprijavljivanje turista 2.100 evra!
Foto: Think

Nova pravila

U BEČU NEMA VIŠE IZDAVANJA STANOVA NA CRNO: Kazne za neprijavljivanje turista 2.100 evra!

Austrija -

Širom sveta sve više privatnih stanova iznajmljuje se turistima. Grad Beč je odlučio da iskoristi priliku takozvane "ekonomije dijeljenja", ali istovremeno uspostavi fer odnose na tržištu

Zbog toga je Grad Beč u maju pokrenuo proces izmene Zakona o subvencioniranju turizma (WTFG) kojim će biti precizirana važeća regulativa u ovoj oblasti. Izmene će se posebno odnositi na zakonsku obavezu sudelovanja u sistemu naplate boravišnih taksi.

Predviđeno je i povećanje novčanih kazni za neprijavljivanje gostiju sa sadašnjih 420 na 2.100 evra. Zakonske izmene obuhvtiće i odredbe za osobe koje iznajmljuju privatne stanove, pa će ubuduće adrese svih stanova koji se iznajmljuju turistima morati da se prijave.

Beč se već obratio platformama preko kojih se iznajmljuju privatni stanovi i zatražio ustupanje podataka. Više platformi je dostavilo podatke koje je Beč proverio i utvrdio da ne postoje računi za boravišne takse. Gradska uprava sada će da informiše sve uključene osobe o njihovim pravima i obavezama prilikom iznajmljivanja.

Renate Brauner zamenica gradonačelnika Beča objasnila je da oni koji privatno iznajmljuju turistima profitiraju od aktivnosti Grada Beča i Turističke zajednice. Ove aktivnosti se moraju finansirati na neki način. Prihodi od boravišnih taksi se u potpunosti usmeravaju Turističkoj zajednici. Braunerova naglašava da hoteli s pravom traže jednak tretman.

Smatra se da ekonomija deljenja donosi više društvene odgovornosti i obzirnosti prema resursima. Projekti kao zajednički vrtovi u naseljima, privatno deljenje automobila i hrane i gradski bicikli su pozitivni primeri.Komercijalno orijentisane platforme zahvaljujući internetu omogućavaju brzo globalno povezivanje ponuđača i klijenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track