ODLUKA AUSTRIJSKIH VLASTI: Srušićemo kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler!
Foto: Routters, Profimedia

Najava ministra unutrašnjih poslova

ODLUKA AUSTRIJSKIH VLASTI: Srušićemo kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler!

Austrija -

Austrijske vlasti donele su odluku da rodna kuća bivšeg nacističkog vodje Adolfa Hitlera bude srušena kako bi se sprečilo da ta zgrada postane mesto hodočašća za neonaciste.

"Hitlerova kuća biće uništena. Temelj će biti sačuvan, ali će na tom mestu biti podignuta nova zgrada", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka u intervjuu za austrijski dnevni list Prese (Die Presse).

On je dodao da će novo zdanje imati "administrativnu ili edukativnu namenu". Austrijske vlasti očekuju da tom odlukom bude okončana višegodišnja pravna borba i polemika o prirodi takvog nasledja.

Kuća se nalazi u centru grada Braunau na Inu, na severu Austrije, blizu granice s Nemačkom, a od 2011. godine je prazna i, prema rečima očevidaca, oko nje se radovno okupljaju neonacisti.

Pre nego što pristupi rušenju kuće u kojoj je Hitler rodjen 20. aprila 1889. i u kojoj je proveo prve tri godine života, austrijska vlada moraće da okonča postupak eksproprijacije, na koji se odlučila zbog nemogućnosti dogovora s vlasnicom Gerlinde Pomer.

Pomerova, koja se godinama ne pojavljuje u medijima, nikada nije javno govorila o svom sporu s državom, a kuća je vlasništvo njene porodice više od jednog veka, izuzev u periodu kada je bila prodata bliskom Hitlerovom saradniku Martinu Bormanu.

Austrijske vlasti su 1972. godine, u nameri da izbegnu okupljanje neonacista oko kuće, s Pomerovom potpisale ugovor u kojem je stajalo da se sporni objekat može koristiti isključivo u socio-edukativne ili administrativne svrhe.

Kuća bivšeg nacističkog vodje tako je postala centar u kojem su se decenijama okupljale osobe sa invaliditetom koje su bile žrtve nacističkog režima.

Sobotka je naveo da će predlog zakona o eksproprijaciji, sačinjen u julu, u utorak biti podnet parlamentarnoj komisiji i usvojen najverovatnije do kraja godine. ;

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track