ŠTO JE SIGURNO, SIGURNO JE: Austrija diže nove ograde na granicama!
Foto: AP/Darko Bandić

Pojačana kontrola migranata

ŠTO JE SIGURNO, SIGURNO JE: Austrija diže nove ograde na granicama!

Austrija -
BEČ - Austrija se sprema za novi talas izbeglica i mogla bi, pored postojeće ograde na državnoj međi prema Sloveniji, da gradi i dodatne ograde

U ponedeljak, kako najavljuje vlada, Austrija počinje da primenjuje pooštrenu graničnu kontrolu na prelazu Špilfeld ka Sloveniji, uz dnevne kontingente za prihvat izbeglica. Zbog opasnosti da će nove mere navesti izbeglice da menjaju rutu austrijske vlasti vrše pripreme za mere obezbeđivanja granice i na drugim prelazima.

Da bi se sprečilo da izbeglice ponovo krenu preko prelaza Nikelsdorf, na međi sa Mađarskom, koji je bio centralni punkt za prelaz desetine hiljada migranata tokom septembra, razmišlja se o preduzimanju mera u ovom delu Austrije.Vlada u Beču razmišljanja u vezi sa merama bezbednosti i kada se radi o granici sa Italijom.

"Vojnici će morati da obezbede i zelenu granicu", ističe se u Ministarstvu odbrane.

Sve ekonomske izbeglice neće imati šansu da prođu novi sistem upravljanja granicom u Špilfeldu, koji predviđa registraciju i detaljnu proveru svakog pojedinca koji pokuša da pređe u Austriju. Zbog procena da bi ekonomske izbeglice mogle promeniti rutu, austrijske vlasti su pokrenule dodatne mere u obezbeđivanje granice na Breneru i u pokrajini Koruškoj.

Na iznenađenje svih. u planiranje novih mera uključen je i Nikelsdorf, to jest pokrajina Burgenland koja se granični sa Mađarskom, pošto je Ministarstvo odbrane procenilo da bi velike grupe izbeglica mogle pokušati u ovom delu Austrije da uđu u zemlju. Iz Ministarstva odbrane ističu da ograda koju su Mađari postavili na granici prema Srbiji ne rešava problem.

"Već sada svakodnevno u Mađarskoj, i pored postojeće ograde, biva uhvaćeno oko 500 izbeglica, a taj broj bi mogao porasti početkom primene novog sistema upravljanja granicom u Špilfeldu", navode iz Ministarstva.

Ukoliko ponovo dođe do povećanja broja izbeglica u Burgenlandu, vojska će, kako ističu vlasti, kao u okruženju Špilfelda pojačati zaštitu granice. Ministar odbrane Hans Peter Doskocil kaže da ravnica oko Nikelsdorfa ne može biti obezbeđena jednostavnom, kratkom ogradom, zbog čega će vojska morati među da obezbeđuje patrolama.

Minstarstva odbrane i unutrašnjih poslova zajedno su izradile plan za obezbeđivanje državne granice. Austrijska vlada je donela odluku da ogranični broj tražilaca azila u naredne tri godine, pri čemu je određena granica za ovu godinu 37.500 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track