TUTINAC UHAPŠEN U AUSTRIJI: Pao vođa islamista koji je poslao Samru i Sabinu u džihad!
Foto: Printskrin Krone

Velika akcija austrijske policije

TUTINAC UHAPŠEN U AUSTRIJI: Pao vođa islamista koji je poslao Samru i Sabinu u džihad!

Austrija -
Baš u ovoj bečkoj džamiji regrutovane su i bosanske učenice Samra Kešinović i Sabina Selimović, koje su potom pobegle od kuće i otišle u Siriju, gde su se udale za teroriste ISIL

BEČ - Mirsad O, poznatiji kao Ebu Tejma, inače, državljanin Austrije poreklom iz Tutina, uhapšen je u opsežnoj akciji austrijske policije pod sumnjom da je finansirao terorizam, objavio je austrijski Kronen cajtung. On važi za glavnog čoveka terorističke ISIL za vrbovanje muslimanske omladine u Beču za odlazak u džihad, a smatraju ga odgovornim i za odlazak bečkih učenica Samre Kešinović i Sabine Selimović u Siriju.

Ebu Tejma je radio kao muslimanski sveštenik u džamiji Altun-Alem u 2. bečkoj opštini. Ova džamija je već dugo poznata kao stecište radikalizovanih muslimana, zbog čega je bila pod prismotrom Službe za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. Baš u ovoj džamiji regrutovane su i bosanske učenice Samra i Sabina, koje su potom pobegle od kuće i otišle u Siriju gde su se udale za teroriste ISIL.

Porodice devojčica su za njihov odlazak optužile upravo Ebu Tejmu, a austrijski mediji objavili su da su Sabina i Samra put od uzornih gimnazijalki do "džihad-ratnica" prolazile upravo u džamiji Altun-Alem u Beču.

Ebu Tejma je slobode lišen u 22. okrugu, a prema prvim informacijama, on se u četvrtak uveče oprostio od svojih roditelja kako bi se preselio u Siriju. Saznaje se i da je napadom Kobri u zgradi kojoj je živeo njegova žena doživela šok i da je primljena u Hitnu pomoć.

Mirsad O. je svojevremeno bio član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči. U Maoču je došao iz Tutina, ali je uglavnom boravio u Beču. Dovođen je u blisku vezu s Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem.

Podsetimo, austrijska policija uhapsila je danas u opsežnoj antiterorističkoj akciji u Gracu, Lincu i Beču, 13 osoba zbog sumnje da su regrutovali borce za radikalne islamske organizacije na Bliskom Istoku. Državni tužilac je saopštio da su hapšenja izvršena u Beču i Gracu, a među uhapšenima je i državljanina BiH Visit D., koji važi za glavnog čoveka ISIL za regurtuaciju mladih muslimana u Evropi.

Hapšenjima je prethodilo dvogodišnje praćenje osumnjičenih, uključujući prisluškivanje telefonskih razgovora.

Zaplenjeni su teroristički propagandni materijal, novac i kompjuterski podaci. U akciji je učestvovalo oko 500 policajaca, javlja AP. Počela je jutros u 4 sata, vodila ju je Služba za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. Budući da je MUP očekuje reakcije radikalizovanih islamista na ova hapšenja, širom Austrije je proglašen najveći stepen pripravnosti (alarm code red).

(A. Uzelac/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track