OSVAJAJU SLOBODE: Uskoro nove zakonske olakšice za homoseksualce u Austriji
Foto: Profimedia

OSVAJAJU SLOBODE: Uskoro nove zakonske olakšice za homoseksualce u Austriji

Austrija -

U Austriji će od janaura 2017.g. homoseksualci imati mogućnost da životno partnerstvo sklapaju javno i svečano pred matičare, a za sada to mogu isključivo u opštinskim kapetanijama.

Austrijska narodna stranka (ÖVP) dostavila je svom koalicionom partneru Socijal-demokratskoj stranci Austrije (SPÖ) odgovarajući nacrt zakona, navodi list Presse.

SPO, koja već duže zahteva promenu zakona, pozdravila je ovaj potez.

"Zadovoljni smo da su u saradnji sa ÖVP tačke matični ured i pravo na lično ime uspešno sprovedene i da će 2017.g. stupiti na snagu”, izjavila je Gabriela Hainiš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek) iz SPÖ.

Kako navodi Presse, dotočne zakonske izmene je dogovorila Ministarka za porodična pitanja Sofija Karmasin (Sophia Karmasin) sa svojim kolegama iz ÖVP, ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Sobotkom (Wolfgang Sobotka) i ministrom pravde Volfgangom Brandšteterom (Wolfgang Brandstetter). Ona je po ovom pitanju već pre dve godine inicirala okrugli sto sa predstavnicima gej populacije, a ÖVP je već tada pokazala spremnost ka ovomkoraku.

Zakonska novela donosi promene i po pitanju ličnog imena. Naime, osobe koje imaju upisano životno partnerstvo će u buduće moći da upotrebe pojam "porodično ime" (Familienname). Do sada je taj pojam, npr. u formularima, morao da bude ispravljan na "prezime" (Nachname), čime je nastajala opasnost od otkrivanja seksulanog opredeljenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track