OTVORENA BIRALIŠTA: Austrijanci iz trećeg pokušaja biraju šefa države
Foto: AP

Predsednički izbori

OTVORENA BIRALIŠTA: Austrijanci iz trećeg pokušaja biraju šefa države

Austrija -

BEČ - U osam jutros širom Austrije otvorena su skoro sva biračka mesta na kojima 6,4 miliona građana bira predsednika države između kandidata desničarske Slobodarske partije (FPO) Norberta Hofera i kandidata podržanog od strane Zelenih Aleksandera van der Belena.

Foto: AP
Foto: AP

U 8 je otvoreno 9.551 od ukupno 10.292 glasačka mesta, a od 10 sati biće otvorena sva.

U Austriji je sistem takav da se prvo glasačko mesto, u domu Antonius u Feldkirhenu, zatvara već u 08:20, a deset minuta kasnije zatvara se glasačko mesto u zatvoru u Insbruku.

AUSTRIJANCI SUTRA BIRAJU PREDSEDNIKA: I Van Der Belen i Hofer se bore za istoriju

U Insbruku i Beču, kao i opštinama Vinervald i Volfsgruben, birači će imati prilike glasaju do 17 časova, dok će u većini glasačkih mesta glasanje biti omogućeno do 16 časova. Prvi rezultati biće saopšteni posle 17 časova, jer do tada bi trebalo da bude izbrojano oko 35 do 40 odsto glasova u polovini opština, te bi tada, ako borba ne bude tesna, kao što se predviđa, mogao biti poznat pobednik.

Glasanje se danas odvija uz stroža pravila, koja predviđaju, na primer, da deca ne mogu da sa roditeljima uđu na glasačko mesto. Takođe je zabranjeno i fotografisanje i snimanje prilikom glasanja na biračkom mestu.

Današni izbori se odvijaju uz veliku međunarodnu pažnju, jer bi pobeda kandidata desnice, kako pretpostavljaju eksperti, posle uspeha Donalda Trampa u SAD, mogla podstaći jačanje desnice u drugim evropskim zemljama, te dovesti do pobeda desnice i evroskeptika na predstojećim izborima u državama, kao što je pre svega Francuska.

Takođe se, tokom kampanje, prikazivalo da bi Hofer kao predsednik mogao težiti ka istupanju Austrije iz EU, što je on negirao i objašnjavao da želi razvoj EU, ali ne u centralističku tvorevinu, već uniju zemalja članice sa većim ovlašćenjima za njene države.

Zbog toga se predizborna kampanja, ali i današnje glasanje sprovode u jednoj vrsti referendumske atmosfere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track