PARLAMENT ODOBRIO: Austrija šalje vojsku na mađarsko-srpsku granicu
Foto: Reuters

Operacija

PARLAMENT ODOBRIO: Austrija šalje vojsku na mađarsko-srpsku granicu

Austrija -

Glavni odbor austrijskog parlamenta odobrio je na jučerašnjoj sednici vojnu operacije na mađarsko-srpskoj granici, u Sredozemnom moru i u Avganistanu, uprkos kritici opozicije.

Opozicija je posebno kritikovala učešće Austrije u evropskoj operaciji "Sofija" protiv krijumčara ljudi u Sredozemlju, kao i produžavanje domaćeg angažmana u misiji NATO u Avganistanu.

Stranka Zelenih ocenila je austrijsku vojnu operaciju na mađarskoj granici sa Srbijom kao protivustavnu, jer nije u skladu sa Saveznim ustavnim zakonom o saradnji i solidarnosti pri slanju jedinica i pojedinaca u inostranstvo (KSE-BVG).

Hans-Peter Doskocil: Ova vojna operacija ima humanitarni karakter (Foto: Reuters)
Hans-Peter Doskocil: Ova vojna operacija ima humanitarni karakter (Foto: Reuters)

Međutim austrijski ministar odbrane Hans-Peter Doskocil (H. P. Doskozil) iz socijal-demokratske stranke (SPÖ) potvrdio je humanitarni karakter ove operacije, kao i da je ona u skladu sa ustavom.

Uprkos protivljenju Zelenih doneta je odluka o slanju kontingenta od 85 pripadnika Vojske Austrije na mađarsku granicu, a planirano je i slanje dodatnih 40 lica. Odluku su pored SPÖ i Narodna partije (ÖVP) podržale Slobodarska partija (FPÖ), NEOS kao i tim Štronah (Team Stronach).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track