PORODICA SRBINA OTETOG U LIBIJI: Ne smemo da pričamo, ubiće ga!
Foto: Reuters

Dalibor Savičić u rukama ekstremista IS

PORODICA SRBINA OTETOG U LIBIJI: Ne smemo da pričamo, ubiće ga!

Austrija -
Rodbina Dalibora Savičića (39), koji je od petka talac Islamske države, za Kurir samo kratko navela da strahuje za njegovu bezbednost

LINC - Porodica Dalibora Savičića (39), Austrijanca srpskog porekla koji živi u Lincu, kog su kao menadžera naftnog polja Gani kod libijskog grada Sirta 6. marta oteli ekstremisti Islamske države (IS), u šoku je nakon saznanja da je on među taocima krvoločnih džihadista.- Ne smemo da govorimo o tome, ubiće ga - rekli su kratko za Kurir članovi njegove porodice preko telefona koji se u austrijskom gradu vodi na ime otetog Srbina, inače nekadašnjeg podoficira austrijske vojske i pripadnika mirovne misije UN na prostoru bivše Jugoslavije.Na ivici živacaBečki list Hojte piše da su članovi Daliborove porodice na ivici živaca, kao i da se s novonastalom situacijom teško suočavaju posebno njegova ćerka (14) i sin (10).I Savičićeve komšije, koje takođe iz bezbednosnih razloga ne smeju mnogo da komentarišu sudbinu koja ga je zadesila, u neverici su dočekali vest da je baš on završio u rukama najozloglašenijih monstruma današnjice.- Dalibor je sila od čoveka i pravi laf! Bio je svestan rizika koji nosi njegov posao, ali ga je ipak požrtvovano radio. Nadam se da mu se ništa neće dogoditi. Nismo ga tako često viđali jer je stalno putovao zbog posla. Kada je bio kod kuće, bio je izuzetno drag prema deci i videlo se da mu mnogo znače. Čak je na leđima istetovirao njihova imena - rekla je jedna Savičićeva komšinica za austrijski Kronen cajtung.Iz centrale malteško-austrijskog preduzeća „Vaos“, za koje je Savičić radio, rekli su da niko od njihovih zaposlenih nije bio među ubijenim ljudima u napadu na naftno polje, ali da ne znaju koja naoružana grupacija je odgovorna za napad, niti u kom pravcu su otmičari otišli s taocima.- Činimo sve da se oteti pronađu i da se sigurno vrate kućama - istakli su iz kompanije.Podsetimo, Savičić je otet u petak nakon što su džihadisti odgovorni za masakr i brutalno odsecanje glava 21 egipatskog Kopta u februaru kod grada Sirta napali Gani i ubili osmoricu čuvara, a kidnapovali devet radnika, među kojima je i Srbin. Zasad se zna samo da su taoci, inače četiri Filipinca i po jedna osoba iz Bangladeša, Češke i Gane, nepovređeni odvedeni ka severu zemlje, ka Sirtu.Verovao da je bezbedanSavičić je nedelju dana pre otmice bio u Lincu. Svima je govorio da je na njegovom radnom mestu sve u redu, uprkos čestim napadima džihadista. Dva sata pre napada u kojem je otet, čuo se regularno s porodicom.

Eksperti tvrdeISLAMISTI ĆE TRAŽITI OTKUPEkspert za međunarodni terorizam Piter Nojman navodi da je moguće da će islamisti tražiti otkup za Savičića.- Austrijski državljanin nema veliku propagandnu vrednost, a i Austrija nema zatvorenike koji bi mogli da se menjaju za otete. Zato se isključuje eventualna mogućnost razmene zatočenika. U slučajevima kao što je Savičićeva otmica, može se očekivati da će islamisti tražiti otkupninu. Međutim, zamena talaca za novac neretko traje godinama - objašnjava Nojman.

O SAVIČIĆU- bio pripadnik mirovnih snaga- živi u austrijskom gradu Lincu- bio je podoficir austrijske vojske i pripadnik mirovne misije UN na prostoru bivše Jugoslavije- kasnije je prešao u malteško-austrijsko preduzeće „Vaos“ i radio kao menadžer naftnog polja- za njega je radilo 116 radnika iz 13 nacija- Savičić je razveden i ima dvoje dece, sina (10) i ćerku (14)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track