POSLE AUSTRIJSKE PRETNJE: Mađarska povukla suspenziju sporazuma o migrantima!
Foto: Dragana Udovičić

Budimpešta popustila

POSLE AUSTRIJSKE PRETNJE: Mađarska povukla suspenziju sporazuma o migrantima!

Austrija -
Ovaj gest Mađara usledio je pošto je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner zapretila da bi zvanični Beč mogao da uvede graničnu kontrolu prema Mađarskoj

BUDIMPEŠTA - Mađarska je danas povukla odluku o suspenziji primene sporazuma Dablin III kojim se reguliše prijem azilanata u EU, javlja AFP.

"Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto obavestio je austrijskog kolegu da Mađarska ne suspenduje ni jedno pravilo Evropske unije", navodi se u saopštenju mađarskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi AFP.

Ovaj gest Mađara usledio je pošto je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) zapretila da bi zvanični Beč mogao da uvede graničnu kontrolu prema Mađarskoj.

Ona je istakla da će, ukoliko Budimpešta ne promeni svoj stav, biti pokrenut postupak zbog kršenja sporazuma EU. Uvođenje kontrole na granici sa Mađarskom, za šta se zalaže austrijska opozicija, za Mikl-Lajtner nije prioritet. Ona je izjavila da polazi od toga da će Mađarska povući svoju odluku, a kao poslednju meru najavljuje uvođenje granične kontrole, što bi, kako je upozorila, ugrozili slobodu putovanja.

Kako javlja mađarska agencija MTI, Sijarto je na konferenciji za novinare u Budimpešti posle sednice vlade rekao da Mađarska u potpnosti poštuje sve zakone EU ali da vlada želi konsultacije sa evropskim zvaničnicima kada je reč o ilegalnim imigrantima.

"Ne postavlja se pitanje da li Mađarska suspenduje primenu evropskih zakona i takva odluka nije doneta", rekao je Sijarto.

Austrijski dnevnik "Prese" objavio je juče da je mađarski premijer Viktor Orban doneo odluku o suspenziji primene Sporazuma Dablin III.

"Želimo evropsko rešenje, ali moramo da štitimo interese Mađarske i našeg stanovništva", rekao je portparol Orbana Zoltan Kovač bečkom dnevniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track