PREDIZBORNA KAMPANJA STIGLA U ŠKOLE Nastavnica: Ako pobedi Hofer imaćemo Treći svetski rat!
Foto: Shutterstock, FonetAP

skandal u austriji

PREDIZBORNA KAMPANJA STIGLA U ŠKOLE Nastavnica: Ako pobedi Hofer imaćemo Treći svetski rat!

Austrija -

BEČ - Predizborna kampanja u Austriji, uoči predsedničkih izbora, koji su zakazani za 4.decembar, sve više deli društvo, a stigla je i do škola.

Jedna nastavnica iz Holabruna šokirala je đake i njihove roditelje upozorenjem da bi pobeda kandidata Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Norberta Hofera na presedničkim izborima značila kretanje ka Trćem svetskom ratu.

Nastavnica istorije i nemačkog jezika kazala je na nastavi "dođe li Hofer, dolazi Treći svetski rat".

Jedna učenica je to prijavila i kazala da nastavnica bukvalno vrši pranje mozga đacima. Ona je o čudnoj izjavi nastavnice informisala roditelje koji su kontaktirali poslanika FPÖ Kristijana Lauša tražeći da se razjasni situacija.

Norbert Hofer kandidat za predsednika Austrije... Foto Profimedia
Norbert Hofer kandidat za predsednika Austrije... Foto Profimedia

Nastavnica je potom negirala takvu izjavu, ali je i priznala da je govorila o Hoferu i svetskim ratovima, jer je neko tražio njeno mišljenje.

Kancelarija pokrajinske obrazovne ustanove najavila je istragu ovog slučaja i podvlači da, ako su tvrdnje istinite, onda prete posledice po nastavnicu.

Ovaj slučaj pokazuje koliko je Austrija podeljena pred predsedničke izbore, ali i da je kampanja veoma "prljava" je je obuhvatila sve sfere života, a tako i škole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track