PREDSEDNIČKI KANDIDAT POLITIČKE ELITE: Norbert Hofer je član viteškog reda kuće Habsburg
Foto: AP

Vitez

PREDSEDNIČKI KANDIDAT POLITIČKE ELITE: Norbert Hofer je član viteškog reda kuće Habsburg

Austrija -

Kandidat za predsednika Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Norbert Hofer član je elitnog Viteškog reda Sv. Đorđa (St. Georgs Ritterorden) – evropskog reda kuće Habsburg.

Viteški red Sv. Đorđa je politički red, čiji je osnovni cilj da svojim članovima pruži političku podršku, navodi prokurator Norbert van Handel u izjavi za list Presse. Tako ne čudi da je upravo ovaj Viteški red Hoferu omogućio prošle nedelje sastanak sa češkim predsednikom Milošem Zemanom, kao i da je posredovao pri mnogim internacionalnim kontaktima, koje je Hofer ostvario na osnovu svog članstva.

Foto: Fonet/P
Foto: Fonet/P

U članove Viteškog reda Sv. Đorđa ubrajaju se mnogi političari iz raznih stranaka; ipak, većinu čine Slobodarska partija (FPÖ) i Austrijska narodna partija (ÖVP). Pored Hofera iz FPÖ. Ovom viteškom redu pripadaju i članica gradskog veća u Beču Ursula Štencel (U. Stenzel), poslanici Andreas Karlsbek (A. Karlböck) i Gerald Ebinger, kao i bivši ministar pravde Harald Ofner. Iz redova ÖVP to čine izeđu ostalih bivši zamenik kancelara Erhard Busek i predsednici pokrajina Ervin Prel (Erwin Pröll) i Jozef Piringer (Josef Pühringer).

Vitezovi Sv. Đorđa: Ritual proglašavanja viteza (Foto: Printscreen YouTube)
Vitezovi Sv. Đorđa: Ritual proglašavanja viteza (Foto: Printscreen YouTube)

Ovaj Viteški red je 1308. osnovala kuća Habsburg, sa kojom jos uvek postoji bliska veza. Naime, na čelu reda je i danas član habsburške porodice – Veliki meštar Karl Habsburg, unuk poslednjeg cara. Inače, habsburška monarhija je u tesnoj vezi sa istorijom srpskog naroda, koji je na delovima teritorije današnje Srbije vekovima živeo i patio pod habsburškom opsadom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja