PRIZNANJE ZA NIŠKOG PRIVREDNIKA: Goran Jovanović prvi počasni konzul Austrije u Srbiji!
Foto: Printscreen Juznevesti.com/ JV/J. Adamović

Za bolju saradnju

PRIZNANJE ZA NIŠKOG PRIVREDNIKA: Goran Jovanović prvi počasni konzul Austrije u Srbiji!

Austrija -

Jedan od osnivača i vlasnika austrijsko-srpske firme “Tagor” Goran Jovanović postao je počasni konzul Austrije u Nišu.

Jovanović kaže da će ubuduće uticati na ekonomsku i trgovinsku saradnju dve zemlje, kao i na investicije i druge privredne teme.

Konzulat Austrije se nalazi u prostorijama ove firme, u kompleksu bivše Elektronske industrije u Nišu.Jovanovićev zadatak je da u narednom periodu bude “servis za sve građane Austrije u ovoj regiji”, pojašnjava generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Austrije dr Mihael Linhart. Iako je sedište konzulata u Nišu, on će pokrivati Nišavski, Zaječarski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug.

"Svim Austrijancima kojima bude trebala pomoć i podrška u ovom regionu", kaže Linhart, makar oni bili samo turisti, moći će da se obrate ovom konzulatu za pomoć. Inače, ovo je prvi počasni kozulat Austrije u Srbiji, otvoren baš u Nišu, a Linhart kaže da će dve zemlje ubuduće sarađivati u oblasti kulture, jer ona "povezuje, otvara vrata i doprinosi razumevanju", ali i u oblasti privrede.

Što se novih ulaganja austrijskih kompanija tiče, on je zasad samo podsetio na dolazak kompanije Cumtobel koja je najavila investicije i radna mesta za Nišlije. Linhart podseća da je Austrija bila prvi ulagač u Srbiji sa više od milijardu evra i ova regija im je važna zbog proširenja Evropske unije, a privredni razvoj je važan činilac tog procesa.

Pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije koji je zadužen za konzularne poslove Aca Jovanović kaže da će zadatke izabranom počasnom konzulu davati Austrijanci. Napomenuo je da će konzul imati važnu ulogu kada je u pitanju kulturna, privredna i druga vrsta saradnje. Kaže i da Srbija u svetu ima 70 počasnih konzula, dok je u našoj zemlji ovo 25. konzul neke države, a smatra da oni daju veliki doprinos unapređenju saradnje između zemalja.

Jovanović poručuje i da bi Srbija mogla da se ugleda na Austriju koja je vrlo specifična po tome što je dominantno orijentisana na mala i srednja i preduzeća. Podsetio je da Austrija pomaže srpskom ministarstvu prosvete svojim modelom dualnog obrazovanja, i na to da u Elektrotehničkoj školi u Nišu postoji odeljenje koje funkcioniše po austrisjkom modelu.

Južne vesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track