PROĆERDANE PARE: Odlaganja predsedničkih izbora koštaće Austriju još 15 milione evra!
Foto: Printscreen Krone.at

skupa igračka

PROĆERDANE PARE: Odlaganja predsedničkih izbora koštaće Austriju još 15 milione evra!

Austrija -

BEČ - Austrija je trenutno suočena sa najdužom predizbornom kampanjom u novijoj istoriji, a time i sa najskupljim izborima za predsednika zemlje.

Gotovo godinu dana traje kampanja u trci za mesto predsednika Austrije i to košta puno poreske obveznike.

Svako glasanje košta državu, ako je reč o izborima na saveznom nivou, po deset miliona evra. To znači da su prvi, i poništeni drugi krug izbora za predsednika već sada koštali državu 20 miliona evra, a treći pokušaj izbora šefa države novih deset miliona.

Uz to dva miliona evra staje državu slanje neispravnih glasačkih listića biračima za izbore koji su trebalo da se održe 2.oktobra, ali su potom odloženi na 4.decembar. To je, kako ističu mediji, proćerdan novac.

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka je s tim u vezi najavio je da će nadležne vlasti analizirati mogućnost naplate odštete od štamparije koja je štampala feleričan izborni materijal.

Pošto su izbori odloženi zbog neispravnih koverata u koje se stavljaju glasački listići za glasanje putem pošte, država će morati da izvodiji dodatnih dva miliona evra kako bi ponovo, za izbore 4.decembra, oko 800.000 birača, koji su se odlučili za glasanje putem pošte, uputila materijal.

Što se tiče kandidata Socijaldemokratska partija (SPÖ), Narodna stranka (ÖVP), Slobodarska partija (FPÖ) su već za prvi krug izbora imali troškove od po deset miliona evra, a kandidati Aleksnader van der Belen, Irmgard Gris, kao i Rihard Lugner po tri i po miliona evra.

Za drugi krug, čiji rezultati su poništeni od strane Ustavnog suda zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova, kandidati Van der Belen i Norbert Hofer (FPÖ) potrošili su dodatnih po dva miliona evra.

Za dalju kampanju do 4.decembra ova dva kandidata potrošiće najmanje još tri miliona evra. Zbog nastalih dodatnih troškova stranke koje podržavaju dva kandidata najavile su analizu mogućnosti podnošenja tužbe protiv države zbog novonastalih troškova usled odlaganja izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja