PROPITIVANJE MIGRANATA NA GRANICI: Trik pitanje odlučuje ko može u Austriju!
Foto: Printscreen Profil.at/Florian Rainer

KAO NA KVIZU

PROPITIVANJE MIGRANATA NA GRANICI: Trik pitanje odlučuje ko može u Austriju!

Austrija -
BEČ - Jedno "trik" pitanje odlučuje ko može kao izbeglica da uđe u Austriju

BEČ - Jedno "trik" pitanje odlučuje ko može kao izbeglica da uđe u Austriju.

Na graničnim prelazu Špilfeld, preko kojeg se sada odvija prihvat izbeglica koje dolaze balkanskom rutom, migrantima se postavljaju pitanja koja odlučuju o njihovoj daljoj sudbini. Jedno od njih je i "Šta želite u Nemačkoj?", a ono omogućava policiji da razlikuje između izbeglica i ekonomskih migranata.

Foto Printscreen profil.at/Florian Rainer
Foto Printscreen profil.at/Florian Rainer

"Ako neko na to pitanje odgovori da želi bolji život ili navodi određeni posao, njega vraćaju", kaže jedna neimenovana volonterka na granici. Tako ko želi da nastavi putovanje u Nemačku, mora da odgovori "želim u Nemačku kako bih zatražio međunarodnu zaštitu".

"Trik" pitanje kritikovao je ekspert međunarodnog prava iz Graca advokat Ronald Frivirt. On je kazao da su takva pitanja dvosmislena, jer ako neko kaže da želi da radi u Nemačkoj to ne znači da ne želi da zatraži azil. Od početka godine je u Austriji podneto već 11.000 zahteva za azil. Austrija je od prošle nedelje uvela dnevne kvote prema kojima prima svega 80 zahteva za azil i propušta samo 3.200 izbeglica koje žele da nastave putovanje u Nemačku ili neku drugu zapadnu zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track