PROSVJETA ODRŽALA NOVOGODIŠNJI KONCERT U BEČU: Jedinstvena promocija srpske kulture u Evropi!
Foto: Kurir Austrija

tradicija se nastavlja

PROSVJETA ODRŽALA NOVOGODIŠNJI KONCERT U BEČU: Jedinstvena promocija srpske kulture u Evropi!

Austrija -

BEČ - – Srpsko prosvetno kulturno društvo "Prosvjeta" u Austriji organizovalo je u Beču, šesti po redu, Srpski novogodišnji koncert.

Ova tradicionalna manifestacija, kako je naglašeno, zauzima sve važnije mesto u kulturnoj ponudi Beča, a svakako predstavlja jedinstven i uspešan nacin da se brojna srpska zajednica u ovoj evropskoj metropoli pozitivno promoviše i pokaže svoje kulturne vrednosti.

Ovogodišnjem koncertu "Prosvjete" odrtžanom 13. januara su, između ostalih, prisustvovali predsednik odbora skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu poslanik Ivan Kostić, ambasadori Srbije, BiH i Crne Gore u Austriji, Pero Janković, Tomislav Leko i Slavica Milačić.

Kao i svake godine, dobro promišljeni i pripremljeni program naišao je na veliko oduševljenje publike, posebno austrijskih gostiju kojih je ove godine bilo u velikom broju.

Veći broj studenata, intelektualaca posebno lekara, koji su doveli svoje becke prijatelje i kolege da ih upoznaju sa biserima srpske kulture u Beču, ali i objasne kako to da se Srpska nova godina slavi upravo 13. januara, sa mnogo posebnosti, ali i kroz promovisanje zajednickih vrednosti.

Program je otvorio Mali hor Prosvjete predvoden Verom Simic. Deca su, izmedu ostalog, pevala Mocartovu Malu nocnu muziku, evropsku pesmu Pravo prijateljstvo i nezaobilazne Zvoncice i izazvala veliko oduševljenje publike.

Sa mnogo uspeha nastupio je i Hor srpske pravoslavne opštine Svetog Save u Beču koji vodi Biserka Vasic, sa kompozicijama srpske duhovne muzike, koje su se posebno dopale mnogim austrijskim gostima. Specijalna gošća Prosvjete bila je talentovana pijanistkinja Marina Popadić iz Nemačke, koja je svoju evropsku priču, preko Trebinja, školovanja u Firenci i Štutgartu, uspešno muzički prezentirala u Beču.

Ona je ovom prilikom izvela Balkanske plesove, Pesmu bez reči i Preludium, a bis bečke publike je pokazao da je ona to uradila na najbolji mogući način. Vokalna solistkinja i muzički pedagog Jelena Krstić otpevala je pesme sa svog novog albuma Ljubav i pobrala gromke aplauze prisutnih.

Na kraju programa Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta je pozdravio prisutne i poželeo im sve najbolje u Novoj 2017. godini, zahvalivši svima koji su došli i učestvovali u organizaciji koncerta.

K. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track