HOFER PRIZNAO PORAZ: Van Der Belen novi predsednik Austrije!
Foto: Reuters

Bira se novi šef države

HOFER PRIZNAO PORAZ: Van Der Belen novi predsednik Austrije!

Austrija -

Austrijanci su danas na predsedničkim izborima birali novog šefa države, a prema prvim rezultatima, pobednik je Aleksander Van Der Belen, kandidat Zelenih.

Kandidat desnice Norbert Hofer već je prihvatio poraz na izborima iako još nije zvanično gotovo prebrojavanje glasova, javlja AFP.

Prema preliminarnim rezultatima, Van Der Belen je osvojio 53,6 odsto glasova, dok je Hofer, kandidat Slobodarske partije, osvojio 46,4 odsto. Stručnjaci kažu da je mala verovatnoća da se do kraja večeri rezultat bitnije izmeni.

Ukoliko ostane ovakva razlika Austrija će još večeras s izvesnošću znati ko je predsednik i bez prebrojavanja glasačkih listića predatih poštom. Oni su prevagnuli na prošlom drugom krugu glasanja, koji je poništio Ustavni sud.

Norbert Hofer, Foto: Reuters
Norbert Hofer, Foto: Reuters

Za razliku od ranijih godina ovoga puta zbog poništenja ishoda drugog kruga glasanja održanog u maju, nisu prosleđivani čak ni podaci o izlaznosti pre zatvaranja biračkih mesta.

Trenutno se radi na prvim proračunima na osnovu prvih pristiglih rezultata.Najkasnije su glasali Bečlije i stanovnici Insbruka, to jest do 17 časova, dok je u drugim opštinama glasanje trajalo mnogo kraće.

Hofburg, predsednička palata, Foto: AP
Hofburg, predsednička palata, Foto: AP

Preliminarni rezultat, kako je najavljeno, saopštiće ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka oko 19.30 časova.

U osam jutros širom Austrije otvorena su skoro sva biračka mesta na kojima 6,4 miliona građana bira predsednika.

U Austriji je sistem takav da se prvo glasačko mesto, u domu Antonius u Feldkirhenu, zatvara već u 08:20, a deset minuta kasnije zatvara se glasačko mesto u zatvoru u Insbruku.

U Insbruku i Beču, kao i opštinama Vinervald i Volfsgruben, birači će imati prilike glasaju do 17 časova, dok će u većini glasačkih mesta glasanje biti omogućeno do 16 časova.

Prvi rezultati biće saopšteni posle 17 časova, jer do tada bi trebalo da bude izbrojano oko 35 do 40 odsto glasova u polovini opština, te bi tada, ako borba ne bude tesna, kao što se predviđa, mogao biti poznat pobednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track