REFERENDUMSKI KARAVAN U BEČU Milačić: Crna Gora za Balkan da bude što i neutralna Austrija za Evropu
Foto: Profimedia

Tema - članstvo Crne Gore u NATO

REFERENDUMSKI KARAVAN U BEČU Milačić: Crna Gora za Balkan da bude što i neutralna Austrija za Evropu

Austrija -

U Crnoj Gori treba da bude održan referendum o članstvu te države u NATO, ocenjeno je danas na "referendumskom doručku" u Beču, koji je organizovala Inicijativa za neutralnu i socijalnu Austriju.

Posle obilaska zemalja bivše Jugoslavije "Referendumski karavan" je stigao u Beč gde su njegovi članovi razgovarali sa Davidom Štokingerom iz Inicijative za neutralnu i socijalnu Austriju i predsednikom Socijalemokratske partije Austrije u Švehatu, Vilhemom Langtalerom iz Euroegzit komiteta, Džordžom Bekerom, kao i predsednikom Srpsko-austrijskog pokreta solidarnosti.

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

Štokinger je članovima "Referendumskog karavana" predao otvoreno pismo i podvukao da se Austrija drži svoje neutralnosti i u vreme sve većih pritisaka kako iz NATO, tako i EU koja podleže neoliberalnom svetskom poretku.

"Kao i mnogi političari sa Zapada, Vlada Crne Gore propagira da nema alternative NATO-u i neoliberalizmu EU. Ali u političkoj orijentaciji uvek postoje alternative. To možemo uvideti posmatrajući na primer latinsku Ameriku, gde suverene države pod vođstvom Kube i Venecuele vode politiku integracija ka suverenoj bazi, koja želi da spreči uticaj imperijalizma SAD u tom regionu", ističe se u otvorenom pismu.

Organizator Karavana Marko Milačić istakao je da je primer Austrije dragocen za Crnu Goru, ali i primer svim državama koje po svojoj veličini nisu u stanju i želji da razvijaju neograničenu i nepotrebnu vojnu industriju i budu prijetnja bilo kome.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

"Crna Gora za Balkan treba da bude što je neutralna Austrija za Evropu. Crna Gora treba da bude atraktivna turistička, ekološka i autohtona kulturna evropska i globalna destinacija, a ne bilo kakav akter bolesnih geopolitičkih igara. U tom smislu, referendum o NATO-u je jedan od ključnih lekova za relaksaciju kompleksnog društvenog konflikta, koji je nastao jednostranim diktatom i pravno-političkim nasiljem NATO-a i njegovih unutrašnjih partnera u Crnoj Gori", naglasio je on.

Langthaler je kazao istakao je da je veoma važno da se napravi peticija o raspisivanju referenduma, koju bi podržalo što vise pisaca, glumaca, sportista i drugih javnih ličnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track