RENCI: Austrijska ograda na granici bi mogla da probudi duhove prošlosti
Foto: Profimedia

Šengen u opasnosti

RENCI: Austrijska ograda na granici bi mogla da probudi duhove prošlosti

Austrija -

Plan Austrije da izgradi ogradu na granici s Italijom kako bi se zaustavio priliv migranata opasan je projekat koji bi mogao da probudi duhove iz evropske prošlosti, rekao je italijanski premijer Mateo Renci.

Italija i Austrija su članice šengenskog prostora bez granica, ali je slobodno kretanje ljudi ugroženo ponovnim postavljanjem kontrola na nekim graničnim prelazima, koje su uspostavile neke zemlje koje strahuju od nekontrolisanog dolaska velikog broja migranata s Bliskog istoka i iz Afrike.

Austrija je objavila da će podići ogradu kod vrlo prometnog alpskog prelaza Brener kako bi "kanalizovala" prelaske ljudi, što je izazvalo oštru reakciju Italije.

"To je opasna operacija. Ako igrate na strah, rizikujete jačanje onih koji najbolje znaju kako da probude duhove i sablasti iz prošlosti", rekao je Renci u svom govoru u italijanskom parlamentu. Nije pojasnio na šta konkretno pod tim misli.

Šengenska zona uspostavljena je kako bi se ojačala evropska integracija i prosperitet posle 20. veka obeleženog nacionalizmom koji je izazvao dva svetska rata koji su razorili kontinent, piše Reuters.

Šengen je ozbiljno ugrožen prošle godine kad se Evropa suočila s migrantskom krizom u kojoj je više od milion ljudi, uglavnom s Bliskog istoka i iz severne Afrike, došlo u evropske zemlje u potrazi za boljim životom.

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track