ŠELING: Proveravamo prodaju Hipo američkom Adventu!
Foto: OeVP

Još nije gotovo

ŠELING: Proveravamo prodaju Hipo američkom Adventu!

Austrija -
Hans Jerg Šeling, ministar finansija Austrije izjavio je da zaključenje posla zavisi od pristanka nemačke “Bajriše Landesbank”, ali da taj pristanak, kako stvari sada stoje, još nije siguran

BEČ - Ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling) ističe da je za prodaju mreže banaka Hipo Alpe Adria u jugoistočnoj Evropi američkom fondu Advent potrebno još nekoliko potvrda.

On je ukazao da je sporazum o prodaji napisan, ali da zaključenje posla zavisi od pristanka nemačke “Bajriše Landesbank” (BayernLB). Šeling je s tim u vezi poručio da taj pristanak, kako stvari sada stoje, još nije siguran.Naime „Bayern LB“, bivša vlasnica Hipo, podnela je žalbu Ustavnom sudu Austrije tražeći da se poništi zakon kojim se od njih tražilo preuzimanje 800 miliona evra troškova gašenja banke. Isto tako i EU mora pravno proveriti da li se radi o „prikrivenoj pomoći“.

Šeling je istakao da je EU veoma kritična po ovom pitanju, te da se mora proveriti da li se prema propisima Unije transakcija za prodaju Hipo može protumačiti kao prikrivena mera državne pomoći. Inače, Hipo je do sada dobila 5,5 milijardi evra pomoći, a Šeling ističe da se još ne zna koliko će novca trebati da se završi posao razgrađivanja banke.Šeling je rekao da će Ministarstvo finansija, tek nakon što dobije odobrenje od svih nadležnih tela, dati svoj pristanak prodaji Hipo u jugoistočnoj Evropi.

Evropska komisija prošle godine je naložila Austriji da do sredine 2015. mora da pronađe kupca za mrežu Hipo na Balkanu, to jest ugasi banku.Država je nedavno izdvojila sve, osim mreže na Balkanu, u „lošu banku“ i time započela gašenje Hipo. Američki fond rizičnog kapitala „Advent“, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj prošlog meseca dogovorio je načelno kupovinu mreže Hipo na Balkanu, ali finansijske okolnosti tog dogovora nisu poznate.

Proteklih dana usledila je diskusija o tome koliko bi mogla prodaja mreže na Balkanu da košta austrijsku državu, te je iz sedišta Hipo saopšteno da je Advent ponudio potrebna jemstva, te da će biti otplaćeno 2,2 milijarde evra iznos koji ostaje da bude otplaćen. Austrija je pre pet godina bila prinuđena da preuzme Hipo banku kako bi sprečila njen kolaps, a time i negativne efekte po domaći bankarski sektor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track