SKANDAL: Mladić (25) umro jer su bolnice u Beču odbile da ga prime!
Foto: Kurir Austrija

Diskriminacija pacijenata

SKANDAL: Mladić (25) umro jer su bolnice u Beču odbile da ga prime!

Austrija -
Austrijski mediji pišu da ovo nije prvi put da bečke bolnice odbijaju da prime pacijente koji stižu iz Donje Austrije. Kristijana Nojmara je preminuo posle sat i po vožnje kolima hitne pomoći od jedne do druge bolnice

BEČ - Iako se nalazio u kritičnom stanju, dve bečke bolnice odbile da prime pacijenta Kristijana Nojmajera (Christian Neumayer, 25) iz donojoaustrijskog grada Kornojburg (Korneuburg). Zato je ekipa hitne pomoći bila primorana da Nojmajera prebaci u kliniku u Sankt Peltenu (St. Pölten) do koje joj je trebalo 45 minuta vožnje, međutim Nojmajer je preminuo odmah po prijemu u bolnicu, pišu danas austrijski mediji.

Prema trenutnim informacijama, Kristijan se zbog otežanog disanja probudio oko pet sati ujutro, a kratko nakon toga je i kolabirao. Njegova devojka je odmah pozvala hitnu pomoć, koja je veoma brzo došla na lice mesta. Prema pisanju dnevnog lista Hojte, nakon jednočasovne reanimacije lekari hitne pomoći želeli su da Nojmajera prebace na intenzivnu negu u Beču, jer klinika u Klosternojburgu nema odeljenje za srčane bolesnike.

Međutim i Opšta univerzitetska klinika (AKH), kao i bolnica Donaušpital (Donauspital), koje se nalaze u Beču i do kojih je ekipi hitne pomoći trebalo desetak minuta vožnje, odbile su da hospitalizuju pacijenta pod izgovorom da nemaju slobodnih kreveta. Ove navode potvrdio je i portparol hitne pomoći, koji je, citirajući jednog od članova lekarske ekipe koja se nalazila u vozilu sa pacijentom, rekao da su im iz obe bolnice saopštili da ne mogu primiti pacijenta „zbog preopterećenosti“.

Iz tog razloga ekipa hitne pomoći je bila primorana da Nojmajera prebaci u bolnicu u Sankt Peltenu do koje joj je bilo potrebno čak 45 minuta važnje. Nojmajerovo srce međutim nije izdržalo i on je 7 sati i 41 minut preminuo.Prema rezultatima obdukcije Nojmajer je primunuo usled zapaljenja srčanog mišića.

„Iako je stanje mog brata bilo kritično šansa da preživi ipak je postojala. Patolog mi je savetovao da angažujem advokata i podnesem tužbu protiv bolnica koje nisu ukazale pomoć Kristijanu.“, izjavio je Nojmajerov brat za list Hojte.

Prema pisanju dnevnog lista Kronen Cajtung, ovo nije prvi ovakav slučaj i da su oni od jednog svog insajdera dobili informaciju da bečke bolnice vema često namerno odbijaju da prime pacijente iz Donje Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track