ŠOKANTNO OTKRIĆE Pilc: Turska špijunira Erdoganove protivnike u Austriji!
Foto: Printscreen Krone.at

Crna lista

ŠOKANTNO OTKRIĆE Pilc: Turska špijunira Erdoganove protivnike u Austriji!

Austrija -

BEČ - Turska obaveštajna služba (MIT) špijunirala je pripadnike turske dijaspore u Austriji sa ciljem da odgonetne protivnike vladajućeg režima i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, tvrdi poslanik stranke Zelenih Peter Pilc.

U špijuniranju svojih sunarodnika MIT koristi udruženja bliska vladajućoj Erdoganovoj stranci AKP, kazao je on na današnjoj konferenciji za štampu u Beču. Pilc je rekao da se radi o sistematskom špijuniranju svih osoba turskog, kurdskog porekla, koje nisu "bezuslovno odane Erdoganu".

Uz pomoć organizacija AKP u Austriji, kao što je udruženje UETD, ili ekonomski savet MUSIAD, odnosno verska organizacija ATIP obaveštajna služba je izgradila, kako tvrdi austrijski poslanik, široku mrežu doušnika u Austriji. Informacije, kako je objasnio, prosleđuju se Generalnom zastupništvu za javnu bezbednost u Ankari.

Pilc je upozorio da se radi o listama osoba za hapšenje i da treba poći od toga da su imena prosleđena turskim carinicima. On je istakao da to predstavlja potencijal opasnosti za tursku dijasporu kada putuju u Tursku. Za sada, za razliku od Nemačke, ukazao je Pilc, nema još slučajeva hapšenaj pripadnika turske dijaspore iz Austrije. Inače MIT je uputio i upit Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije o pristalicama Fetulaha Gulena u Austriji. Pilc ukazuje da, koliko zna, nisu prosleđene takve informacije MIT-u.

Istovremeno on insistira na tome da se zvanični predstavnici MIT-a u Austriji proglase nepoželjnim osobama, kao i da se istraže finansijska sredstva udruženja koja špijuniraju za tursku obaveštajnu službu. Pilc je ponovio apel austrijskom vlastima da uvedu embargo na isporuku oružja Turskoj, pošto bi naoružanje austrijske proizvodnje moglo biti korišćeno protiv kurdskog stanovništva na jugoistoku Turske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track