SPLETKE POTRESAJU AUSTRIJSKU VLADU: Miterlener zapretio ostavkom na mesto šefa ÖVP!
Foto: ÖVP

Spor bez kraja

SPLETKE POTRESAJU AUSTRIJSKU VLADU: Miterlener zapretio ostavkom na mesto šefa ÖVP!

Austrija -

BEČ - Austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener mogao bi danas, sudeći po pisanju medija, da podnese ostavku na mesto lidera Narodne partije Austrije (ÖVP) zbog neposlušnosti više ministara iz redova te partije.

Miterlener je usamljen u ÖVP u svojoj politici konsenzusa sa koalicionim partnerom Socijaldemokratskom partijom (SPÖ). On će danas, kako tvrde neimenovani izvori iz ÖVP, svojim ministrima, na sastanku pred sednicu vlade, postaviti ultimatum " ili će podržati njegovu liniju ili podnosi ostavku".

Iako je Miterlener u više navrata to demantovao, mediji pišu da je njegovo povlačenje je sve izvesnije. Već duže vreme se pominje da bi Miterlener mogao da se povuče i na mesto šefa stranka dođe mladi ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

Kap koja je prelila čašu za Miterlenera je izjava ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotke koji je otvoreno napao kancelara Kristijana Kerna, koji je tvrdio da šef vlade nije ništa učinio u godinu dana svog predsedavanja, već ga optužio i za blokadu donošenja odluka.

Takođe oštre reči kritike imao je i ministar finansija Hansjerg Šeling, zbog čega je SPÖ sve ljuća na ÖVP. Sednica članova vlade iz ÖVP zakazana je za 9.30, a o konačnoj sudbini Miterlenera javnost bi mogla saznati tek na konferenciji za štampu po završetku sednice vlade.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Dan pobede, demonstracija sile!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja