SRBI OPET PONIŽENI: Evo kako vladajuća partija Austrije poštuje našu dijasporu!

SAMI SMO KRIVI

SRBI OPET PONIŽENI: Evo kako vladajuća partija Austrije poštuje našu dijasporu!

Austrija -
SPÖ na listu kandidata za pokrajinske izbore u Beču Zorana Aleksića, prvog kandidata srpskog porekla postavila čak na 119. mesto, a u skupštini ima ukupno 100 mesta!

BEČ ­ Uprkos brojnosti, srpska dijaspora u Austriji nema nikakav uticaj na političko odlučivanje u alpskoj republici i Beču, iako u austrijskoj prestonici, prema nekim procenama, živi oko 200.000 Srba, a od toga njih 80.000 ima austrijsko državljanstvo.

Da Srbe vodeće austrijske partije ne shvataju ozbiljno kada je reč o plitičkoj participaciji govori i činjenica da je vladajuća Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) na listu kandidata za pokrajinske izbore u Beču 11. oktobra prvog kandidata srpskog porekla postavila čak na 119. mesto, a u skupštini ima ukupno 100 mesta!

Na tom 119. mestu je Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji. Nedeljko Savić je kandidat SPÖ na 189. mestu, Slađana Ivić na poziciji pod brojem 192, Kristina Mihajlović na 216.mestu, dok je Silvia Janković 246.Ovako ponižavajući odnos prema predstavnicima srpske zajednice je još jedan u nizu pokazatelja koliko SPÖ uvažava Srbe u Austriji, uprkos priči da su od svih stranaca najbolje integrisani u austrijsko društvo i sistem.

Ova ovako javna blamaža naših predstavnika je samo posledica činjenice da su lideri srpske zajednice u Austriji i Beču do te mere nejedinstveni i sujetni i da do sada nisu uspeli da poziciju i status Srba u Austriju odmaknu dalje od "dobro integrisanih gastarbajtera". Srpske organizacije funkcionišu kao i pre 25 godina, jeru su i mlađe generacije naših lidera nastavile tradiciju da se ne bave političkim temama nego samo folklorom i sportom.

To je za njih svakako i bezbolnije, jer tako lakše čuvaju svoje pozicije. Ne zameraju se nikome, ni političarimadomaćinima, ni dijaspori. SPÖ, onako, "politički korektno", samo koristi situaciju. I više je nego očigledno da su austrijskim i bečkim socijaldemokratama Srbi mnogo draži dok se bave folkorom i očuvanjem tradicije i dok se ne uključuju u važne tokove političkog odlučivanja.

Pozvali smo Zorana Aleksića, ali je on obećao da će iduće nedelje moći da govori o ovoj temi. Kurir će se u narednom periodu ozbiljno baviti ovima temama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track